VVD stelt Kamervragen over verschraling van OV in Noord-Holland

De entree van station Alkmaar. (Foto: Dfqn13)
De entree van station Alkmaar. (Foto: Dfqn13)

Hoewel het zomerreces nog niet voorbij is heeft de VVD Kamervragen gesteld over de verschraling van het treinverkeer in Noord-Holland. De demissionaire Kamerleden Fahid Minhas en Rudmer Heerema willen van I&W-staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) graag haar standpunt vernemen over het voorgestelde plan om de verbinding tussen Amsterdam en Alkmaar te halveren, en naar haar mening over het blijvend schrappen ervan.

Afgelopen week trok reizigersvereniging aan bel om te voorkomen dat de NS in 2024 een verdere verschraling van treindiensten in het noorden van Noord-Holland doorvoert. Volgens de inkrimping van de dienstregeling zal erop vrijdag tot 15:00 uur minder treinen rijden tussen Alkmaar en Amsterdam. Daarnaast zal de spits-intercity tussen Alkmaar en Haarlem niet terugkeren.

"Als de plannen van NS doorgaan verliezen treinreizigers naar Alkmaar straks op de vrijdagochtend de helft van hun reismogelijkheden terwijl dan juist de populaire Alkmaarse kaasmarkt plaatsvindt", stelde Ludolf Maat van Rover afdeling Noord Noord-Holland. Ook zouden buslijnen niet meer aansluiten.

In de Kamervragen werd aan staatssecretaris Vivianne Heijnen gevraagd of zij het acceptabel vindt dat een stad met meer dan honderdduizend inwoners geconfronteerd wordt met aan uitgeklede dienstregeling. Kamerleden willen ook van Heijnen weten of er in de toekomst op nog meer trajecten in Noord-Holland afgeschaald zal worden.

De VVD heeft ook vernomen dat het aantal reizigers op het traject tussen Arnhem en Utrecht momenteel lager is dan in 2019. Ondanks deze afname rijden er echter meer treinen, ten koste van verdere afname in Noord-Holland en Flevoland. De VVD wil daarom de motiatie weten van de rigoureuze ingreep in Noord-Holland.

De Staatssecretaris heeft aangegeven hier na 7 september op terug te komen, zodra het zomerreces afgelopen is.