Rover wil actie van provincie tegen verschraling van OV in Noord-Holland

Reizigersvereniging Rover wil dat de provincie actie neemt tegen de verschraling van OV in Noord-Holland. (Foto: Treinenweb)
Reizigersvereniging Rover wil dat de provincie actie neemt tegen de verschraling van OV in Noord-Holland. (Foto: Treinenweb)

De provincie Noord-Holland moet actie te ondernemen om te voorkomen dat de NS in 2024 een verdere verschraling van treindiensten in het noorden van Noord-Holland doorvoert. Deze bezorgdheid wordt geuit door de afdeling Noord-Holland-Noord van reizigersvereniging Rover in een schrijven gericht aan de provincie. Rover maakt zich ernstig zorgen over de mogelijke verslechtering van de treindiensten.

In het afgelopen jaar heeft de NS het aantal treindiensten in heel Nederland verminderd vanwege een tekort aan personeel en de nasleep van de coronapandemie. Vanaf 2024 zullen veel trajecten deze beperkingen echter deels terugdraaien. In het gebied boven het Noordzeekanaal vindt echter het tegenovergestelde plaats: de NS heeft plannen om hier nog meer treindiensten te schrappen.

Minder reismogelijkheden naar de kaasmarkt

Op vrijdagen zal de Intercitydienst tussen Alkmaar en Amsterdam tot 15:00 uur worden gehalveerd, waardoor slechts twee treinen per uur zullen rijden. Daarnaast zal de spits-intercity tussen Alkmaar en Haarlem niet terugkeren.

"Als de plannen van NS doorgaan verliezen treinreizigers naar Alkmaar straks op de vrijdagochtend de helft van hun reismogelijkheden terwijl dan juist de populaire Alkmaarse kaasmarkt plaatsvindt", stelt Ludolf Maat van Rover afdeling Noord Noord-Holland. "Ook sluiten maar liefst tien verschillende buslijnen niet meer aan op de trein in Alkmaar. De gevolgen van deze verschraling is dus enorm."

De regionale afdeling van Rover hoopt dat de NS terugkomt op de plannen. Daarnaast pleit Rover voor de herintroductie van de spits-Intercity tussen Alkmaar en Haarlem, aangezien deze treindienst een cruciale rol vervult bij het verminderen van verkeersopstoppingen op de A9. Rover doet een beroep op zowel de provincie Noord-Holland als de gemeenten in Noord-Holland Noord om actie te ondernemen en bij de NS aan te dringen om de plannen te herzien.

Bron: Rover