Uitkomst onderzoek: aanrijding machinist was noodlottig ongeval

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

De aanrijding op het spoor die in maart bij Maarn werd veroorzaakt, waarbij een NS-machinist om het leven kwam, is een noodlottig ongeval. Dat is de conclusie uit een onderzoek van NS en ProRail.

Het ongeval vond op zondagavond 12 maart plaats toen een NS-machinist om het leven kwam door een aanrijding bij Maarn. Het incident vond plaats toen de machinist de trein net voorbij Maarn stilzette en naast zijn trein stond. Een tegemoetkomende trein reed de machinist vervolgens aan.

Onderzoek

NS deed samen met ProRail onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) verrichtte in samenwerking met de politie onderzoek. Uit beide onderzoeken blijkt dat er geen aanleiding is gevonden waarom de machinist de trein stopte en verliet. Aangezien er geen oorzaak gevonden is, wordt uitgegaan van een noodlottig ongeval.

Het onderzoek van NS en ProRail bestond uit een technisch gedeelte zoals het uitlezen en analyseren van gegevens van de trein en omstandigheden op het spoor, het uitkijken van camerabeelden en het beluisteren van telefoongegevens. Ook spraken onderzoekers van NS met betrokkenen en getuigen om een compleet beeld te krijgen van de situatie en omstandigheden van de treinbestuurder.

Uit het onderzoek blijkt dat de trein volgens de geplande dienstregeling reed en geen technische mankementen had. Ook werkte alle benodigde communicatiesystemen. Er was geen infrastructurele aanleiding (zoals een rood sein) om de trein te stoppen. Daarnaast zijn er nabij de trein geen mensen, dieren of objecten gevonden die zich in of te dicht bij het spoor bevonden. Tot slot, is een fysieke, medische of mentale aanleiding onderzocht, maar niet aannemelijk bevonden. Het onderzoek kan geen antwoord geven op de vraag waarom onze machinist de trein heeft stilgezet en de cabine verliet. De conclusie is dat het een noodlottig ongeval betreft.

Aan boord van de twee treinen waren in totaal circa 350 reizigers. De hulpdiensten waren ter plaatse en hebben reizigers na het ongeval opgevangen. Voor NS-treinpersoneel is nazorg georganiseerd.