Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein schaft mogelijk Coradia Stream HC aan bij Alstom

Dit is de Alstom Coradia Stream voor DB Regio. Het is nog niet duidelijk hoe de trein voor Sleeswijk-Holstein eruit zal komen te zien. (Foto: Alstom)
Dit is de Alstom Coradia Stream voor DB Regio. Het is nog niet duidelijk hoe de trein voor Sleeswijk-Holstein eruit zal komen te zien. (Foto: Alstom)

Het parlement van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft afgelopen woensdag een prijsvoorstel voor de aanschaf van nieuwe treinen voor NAH.SH goedgekeurd. Het gaat om veertig nieuwe treinen die bij Alstom besteld zullen worden. Het zou gaan om de Alstom Coradia Stream HC wat een dubbeldekstrein is.

Het is een groot contract, aangezien de treinen ongeveer een derde van alle treindiensten in de Duitse deelstaat zullen faciliteren. De twee andere bieders kunnen de komende tien dagen een beroepsprocedure tegen deze beslissing starten. De gunningsprocedure startte in maart 2022 en bestond uit drie onderhandelingsrondes.

De Coradia Stream HC zal vanaf 2025 ook in dienst komen bij BWEGT in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en bij DB Regio op het traject van Main-Weser tussen Kassen en Frankfurt. Het is nog niet bekend hoe de trein eruit zal komen te zien. Dit zelfde type treinstel rijdt momenteel al wel testritten bij het Luxemburgse CFL.

Inzet

Vanaf december 2027 rijden de nieuwe treinstellen op de trajecten Hamburg - Kiel/Flensburg en Hamburg - Itzehoe/Wrist. Zodra de elektrificatie van het traject Itzehoe - Heide gereed is, zullen de nieuwe treinen ook op dit traject worden ingezet en de dieseltreinen vervangen.

Als Denemarken akkoord gaat, worden er nog twee treinen besteld voor grensoverschrijdend treinverkeer van Hamburg naar Tinglev (DK). Daartoe zou de route Hamburg - Flensburg worden verlengd tot Tinglev.

Constructie

De treinen zullen uit vier delen bestaan: Twee dubbeldeks en twee enkeldeks. De treinstellen zullen 360 tot 390 zitplaatsen tellen. Er is ruimte voor kinderwagens, 24 fietsen en bagage. Daarnaast zal de trein ook laagvloers zijn en voorzien zijn van de alledaagse vormen van comfort zoals airco, reisinformatieschermen, een toegankelijk toilet en comfortabele zitplaatsen.