Dordrecht Zuid officieel geopend na vernieuwing

Station Dordrecht Zuid is na ruim negen maanden verbouwen gereed. Op maandag 10 juli 2023 werd het vernieuwde station officiele geopend. Er zijn verschillende verbeteringen aangebracht: Het is nu volledig toegankelijk en heeft een nieuw voorplein met een fietsenstalling die 100 extra plaatsen biedt. Bovendien zijn de perrons volledig vernieuwd en zijn er nieuwe wachtruimtes gebouwd.

De opening werd afgelopen maandag voltrokken door wethouder gemeente Dordrecht Rik van der Linden, Hegeman Bouw & Infra B.V. directeur Willem van der Linde, NS regiodirecteur Magdalena Piotrowska en ProRail regiodirecteur Helga Cuijpers.

Renovatie

Het station heeft een volledige renovatie ondergaan. De entree is voorzien van nieuwe trappen en er zijn aan beide zijden van het station twee nieuwe liften gebouwd, waardoor het station nu toegankelijk is voor iedereen. Dordrecht Zuid is een van de laatste stations in Nederland waar liften zijn geïnstalleerd, als onderdeel van het Toegankelijkheidsprogramma, zodat alle reizigers van dit station gebruik kunnen maken. Bij het ontwerp is er veel aandacht besteed aan sociale veiligheid, waardoor het station nu een transparantere en ruimtelijkere opzet heeft gekregen.

De vernieuwde fietsenstalling biedt nu plaats aan 400 fietsen, wat 100 meer is dan voorheen. De financiering voor de fietsenstalling is deels afkomstig van de provincie Zuid-Holland. Door de capaciteit van fietsenstallingen bij stations uit te breiden, wordt het gebruik van fietsen in combinatie met het openbaar vervoer gestimuleerd.

Het station werd in 2022 nog door reizigers in de Stationssbelevingsmonitor beoordeeld met een 6,44. Met de vernieuwing zal dit cijfer bij de volgende beoordeling in alle hoop hoger moeten uitvallen. Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2024 het nieuwe cijfer bekend worden.

Liften

De installatie van de nieuwe liften heeft enige vertraging opgelopen. Onlangs is gebleken dat de liften storingen ondervinden vanwege de hoge temperatuur. Ondanks de inzet van van de liftenbouwer en de aannemer tot aan het laatste moment, is de lift naar spoor 2 nog niet in gebruik. Liftbouwer Schindler heeft aangegeven dat de reparatie aan de lift zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.