NS: Waardering voor stations stijgt al zeven jaar

Het station van Driebergen-Zeist. De grootste stijger in vijf jaar. (Foto: NS / Arno Leblanc)
Het station van Driebergen-Zeist. De grootste stijger in vijf jaar. (Foto: NS / Arno Leblanc)

Reizigers waren in 2022 wederom iets meer te tevreden over hun station dan het jaar daarvoor, meldt de NS vrijdag. Dat blijkt uit de resultaten van Stationsbelevingsmonitor. Een van de grootste stijgers is station Driebergen-Zeist dat onlangs opgeknapt is.

De Stationsbelevingsmonitor die jaarlijks wordt gepresenteerd is een onafhankelijk onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail. Bij het onderzoek is de mening van 85.000 reizigers gevraagd. Reizigers gaven de stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94.

Ranglijst

Op de eerste plaats van de ranglijst staat station Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,3 als rapportcijfer. Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron. Op de Heuvellandlijn zijn ook nummers twee en drie te vinden: station Schin op Geul kreeg van reizigers een 8,2 en station Valkenburg een 8,1. Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant werd door reizigers beoordeelde met een 5,2.

Verlengstuk van stad en omgeving

"Dat de waardering voor stations al zeven jaar stijgt, laat zien dat we goed aansluiten op de wensen van onze reizigers. Stations zijn al lang niet meer alleen de plek waarop je op de trein wacht. Ze zijn een verlengstuk van de stad en omgeving geworden, van waaruit je je reis kunt voorzetten met een deelfiets, -ebike, -scooter of -auto. Je kunt er lekker eten, elkaar ontmoeten of nog snel even een boodschap doen", aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS.

Daarnaast groeit de maatschappelijke rol van het station. "Het welzijn op het station wordt steeds belangrijker. Denk aan het rookverbod dat we in 2020 op alle stations en perrons hebben ingevoerd, de ruim 250 watertappunten op stations voor gratis drinkwater en sinds 2022 is op alle stations een AED aanwezig", aldus Wim Gideonse, ad-interim directeur Stations van ProRail.

Driebergen-Zeist grootste stijger

Van de grote stations staat Rotterdam Centraal in de top 10. De grootste stijger in vijf jaar is Driebergen-Zeist. In 2017 kreeg dit station nog een 5,2. Vorig jaar kreeg dit station van reizigers een 7,8. Het station en het gebied daar omheen zijn de afgelopen jaren compleet vernieuwd met een nieuwe fietsenstalling, parkeergarage, busstation en een Stationshuiskamer

Uit deze en eerdere edities van de Stationsbelevingsmonitor blijkt dat stations die opgeknapt zijn direct stijgen in waardering. ProRail en NS blijven daarom elk jaar stations verbouwen en moderniseren. Zo werd afgelopen week de heropening van drie opgeknapte stations gevierd: Naarden-Bussum, Roermond en Almere Centrum.