Alstom iLint waterstoftrein gaat op tournee naar Canada

 (Foto: Alstom)
(Foto: Alstom)

Noord-Amerika krijgt dit zomerseizoen bezoek van de Alstom iLint waterstoftrein. Dat meldt de Amerikaanse site Business Insider. Het tournee die de afgelopen jaren werd gemaakt in Europa heeft zich nu ook uitgebreid naar de Canadese provincie Quebec.

De trein zal vanaf 9 juni worden geëxploiteerd door treindienst Train De Charlevoix, en mensen die reizen op de pittoreske route langs de St. Lawrence-rivier laat rijden. Het zomerseizoen van Train de Charlevoix loopt van 9 juni tot 22 oktober. De waterstoftrein eindigt zijn seizoen op 30 september.

Bestellingen van iLint

In 2016 presenteerde Alstom de iLint waterstoftrein als alternatief is voor diesel. Het is de eerste trein ter wereld die gebaseerd is op waterstoftechnologie. De eerste twee iLint-treinen kwamen in 2018 in Duitsland in de commerciële dienst en hebben al meer dan 100.000 kilometer afgelegd. Tot op heden zijn er 41 treinstellen besteld voor de Duitse vervoersautoriteit EVB en hebben er succesvolle proeven plaatsgevonden in diverse Europese landen, waaronder in Nederland.

De waterstoftrein rijdt dankzij brandstofcellen die elektrische energie produceren uit de waterstof in de tanks van de trein. Waterstof produceert warmte en elektriciteit in combinatie met zuurstof, en het geheel stoot alleen waterdamp en gecondenseerd water uit als uitstoot.