Spoorpersoneel Duitsland begint zondagavond met 50 uur durende staking

De Duitse spoorwegvervoerders gaan vanaf zondagavond opnieuw staken. (Foto: Peters452002)
De Duitse spoorwegvervoerders gaan vanaf zondagavond opnieuw staken. (Foto: Peters452002)

Zondagavond begint het spoorpersoneel in Duitsland opnieuw aan een werkonderbreking om een verbeterde cao af te dwingen. Deze staking die vijftig uur zal duren zal van invloed zijn op het regionale, langeafstands- en goederenverkeer. Deutsche Bahn voorspelt "aanzienlijke verstoringen" zowel in Duitsland als over de grens.

Deutsche Bahn en andere spoorwegbedrijven zijn al geruime tijd in conflict met de vakbonden. In maart en april resulteerden stakingen in vrijwel het volledig stilleggen van het treinverkeer in Duitsland.

De aanstaande staking zal beginnen op zondag om 22.00 uur en zal duren tot en met dinsdag om 00:00 uur. Hierdoor zullen er ook geen internationale ICE-treinen meer rijden tussen Nederland en Duitsland, zoals door een woordvoerder van NS is bevestigd. Niet alleen het reizigersverkeer zal geraakt worden, maar ook het goederenverkeer zal vertraging oplopen.

Vakbond

Vakbond EVG hoopt dat Deutsche Bahn na deze staking akkoord gaat met een loonsverhoging van 12 procent of een extra bedrag van minimaal 650 euro per maand gedurende een jaar. Ongeveer 230.000 werknemers vallen onder deze cao. Volgens de directeur personeelszaken van de Deutsche Bahn is de EVG niet bereid om te onderhandelen na meerdere gestrande pogingen: "Het gaat allemaal om de stakingen, niet om de onderhandelingen aan tafel", zei Martin Seiler, directeur personeelszaken Deutsche Bahn tegenover Zeit Online.

Seiler zegt dat de spoorwegbedrijven al veel dingen hebben toegegeven, waaronder het minimumloon van 12 euro per uur. Maar de vakbond zegt dat de werkgevers alleen maar "ogenschijnlijk" aan de eisen hebben toegegeven.