NS mag van staatssecretaris vanaf 2025 tarieven verhogen

NS mag van staatssecretaris Heijnen vanaf 2025 spitsheffing invoeren. (Foto: Treinenweb)
NS mag van staatssecretaris Heijnen vanaf 2025 spitsheffing invoeren. (Foto: Treinenweb)

De NS mag de prijzen van de treinkaartjes vanaf 2025 verhogen voor bijvoorbeeld tijdens de spits, of op bepaalde trajecten. Dat is geschreven in een brief van staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Het is nog niet duidelijk of er een apart tarief voor de spits op komst is. Dat meldt de NOS.

Met de spitsheffing moet ervoor gezord worden dat de het minder druk moet zijn in de ochtend- en avondspits, en moeten de treinreizen beter over de dag worden verdeeld. Ook wordt het de NS toegestaan om op bepaalde trajecten de tarieven te verhogen, zodat daar meer of langere treinen ingezet kunnen worden. Aan de spitsheffing worden door de staatssecretaris wel voorwaarden gesteld.

Daarnaast bekijkt het kabinet of de NS vanaf 2025 meer financiële steun nodig heeft om het hoofdrailnet de komende jaren goed te kunnen blijven exploiteren.

Rover: Trein wordt onbetaalbaar

Reizigersvereniging Rover spreekt over een zorgelijk plan. "Een leerkracht kan niet later voor de klas gaan staan omdat de trein onbetaalbaar is geworden", stelt Rover-directeur Freek Bos. "De klimaat- en woningbouwopgave vraagt dat het gebruik van trein en bus juist moet groeien. Reizigers uit de spits jagen zorgt eerder voor het tegenovergestelde."

Ook toont Bos zijn onbegrip over het afschalen van die dienstregeling. "Meer voor minder betalen, dat is het begin van een neerwaartse spiraal voor de trein", zegt hij. Hij verwacht dat de regering stopt met het laten verschralen van het openbaar vervoer, en dat er meer wordt ingezet op de groei van het aantal OV-reizigers.