NS zet meer veiligheidspersoneel in op treinen en stations na geweldsincidenten

NS zet meer veiligheidspersoneel in op treinen en stations na geweldsincidenten. (Foto: Maurits Vink)
NS zet meer veiligheidspersoneel in op treinen en stations na geweldsincidenten. (Foto: Maurits Vink)

Om de sociale veiligheid van zowel medewerkers als reizigers op het spoor te verbeteren heeft de NS besloten extra personeel aan te nemen. Dat schrijft het AD. Dit besluit volgt na meerdere geweldsincidenten afgelopen weekend.

FNV-vakbondsleider Henri Janssen stuurde zondag nog een mail rond aan de NS-directie over zijn bezorgdheid. "Het is wachten op nog ergere incidenten. Zo kan het niet meer. De grens is bij onze achterban bereikt", schreef hij onder meer. Afgelopen weekend vonden er drie geweldsincidenten plaats op Rossendaal, Schiphol en in de Thalys.

Maatregelen

Afgelopen woensdag hebben de vakbonden en NS al om de tafel gezeten om dit te bespreken. "Daar zijn diverse maatregelen toegezegd, waaronder de nieuwe V&S-medewerkers", meldt Janssen. Een woordvoerder van NS geeft aan dat het een moeilijke opgave zal zijn om in deze tijd van arbeidskrapte zeventig extra veiligheidsmedewerkers te vinden. De woordvoerder noemt het 'uitdagend', maar zegt dat ze er alles aan gaan doen.

Ook wil de NS wil onderzoeken of een nieuwe toezichthoudende veiligheidstaak aan het banenpakket kan worden toegevoegd. Het extra personeel zal voornamelijk worden ingezet voor lichtere veiligheidswerkzaamheden, aldus een woordvoerder van NS, die het nieuws over de werving van extra personeel heeft bevestigd op verzoek van het AD.

Al eerder nam de NS al andere maatregelen door extra cameratoezicht op stations te houden en V&S medewerkers een bodycam te laten dragen, die bij incidenten de beelden kan opslaan.