Spoor bij Voorschoten donderdag weer in gebruik

Het spoor bij Voorschoten was na het ongeluk zwaar beschadigd geraakt, maar is weer hersteld. (Foto: NS)
Het spoor bij Voorschoten was na het ongeluk zwaar beschadigd geraakt, maar is weer hersteld. (Foto: NS)

Op donderdagochtend 20 april zal het spoor bij Voorschoten weer in gebruik worden genomen na reparatiewerkzaamheden na het treinongeval op 4 april. Het treinverkeer zou oorspronkelijk op vrijdag 21 april weer worden hervat, maar dit is nu een dag vervroegd.

De herstelwerkzaamheden van de afgelopen dagen zijn succesvol verlopen. Het spoor bij Voorschoten tussen Den Haag en Leiden is vernieuwd, veiligheidssystemen zijn opnieuw geïnstalleerd en getest en de bovenleiding is gerepareerd. Daarnaast is er nieuwe ballast op het spoor gestort en zijn de kapotte dwarsliggers vervangen.

Ongeluk

Op dinsdag 4 april heeft er een ongeval plaatsgevonden waarbij een kraan te vroeg, te dichtbij of op het spoor terecht kwam. Als gevolg hiervan is een goederentrein tegen de kraan aangereden, waarna er vanaf de andere richting een passagierstrein op de brokstukken van de kraan reed, waarna de trein grotendeels ontspoorde. Helaas is de kraanmachinist hierbij overleden en raakten dertig mensen in de passagierstrein gewond. Dit blijkt uit het feitenrelaas van ProRail.

Nadat de aandacht uitging naar passagiers is er onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeluk. Op tweede paasdag begon takelbedrijf Mammoet met het bergen van de treinstellen. De goederentrein kon worden weggesleept, de twee ontspoorde treindelen van de reizigerstrein zijn uit het weiland getakeld, en de twee andere treindelen zijn over het spoor vervoerd.

Herstel

Vanaf 12 april is spooraannemer BAM bezig geweest met het repareren van het spoor. Er wordt tot donderdagochtend hard gewerkt om de laatste werkzaamheden af te ronden voordat het spoor weer in gebruik wordt genomen. Het doel is om de eerste trein met reizigers om 05:10 uur over het spoor bij Voorschoten te laten rijden.