Dode en veel gewonden bij treinbotsing Voorschoten

Bij een treinbotsing in Voorschoten zijn in dinsdagnacht een dode te betreuren en tientallen slachtoffers. (Foto: NS)
Bij een treinbotsing in Voorschoten zijn in dinsdagnacht een dode te betreuren en tientallen slachtoffers. (Foto: NS)

Een nachttrein is vannacht omstreeks 4:00 uur gebotst op een bouwkraan bij Voorschoten. Hierbij is één dode gevallen en negentien zwaargewonden. Aan boord bevonden zich op dat moment 50 mensen. Door botsing is zijn een aantal rijtuigen ontspoord.

Negentien zwaargewonde mensen zijn zijn inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis, meldde Veiligheidsregio rond zes uur in de ochtend. Over de aard van hun verwondingen is niets bekend. Enkele tientallen anderen die ook gewond zijn geraakt, worden ter plaatse behandeld, laat de veiligheidsregio weten. De persoon die oerleden zou zijn zou de machinist van de kraan zijn geweest, die in dienst was voor spooraannemer BAM. De machinist van NS is met botbreuken en in shock naar het ziekenhuis zijnafgevoerd.

Na de treinbotsing werd er een calamiteitenhospitaal actief in het UMC Utrecht. Tien slechtoffers werden daarheen gebracht, maar hebben deze inmiddels mogen verlaten. Vijf mensen zijn overgebracht naar reguliere verpleegafdelingen van het UMC Utrecht en vijf andere gewonden mochten naar huis, laat een woordvoerder weten.

Ontsporing

De ontspoorde nachttrein was onderweg vanuit Amsterdam en via Leiden onderweg naar Den Haag met als eindbestemming Rotterdam. Nadat deze in botsing kwam met het kraanvoertuig zou een deel van de trein gekanteld zijn en het voorste deel van de trein in het naastgelegen weiland terecht gekomen zijn. Het middelste gedeelte ligt op zijn kant naast het spoor. In het achterste gedeelte van de trein woedde na het ongeluk een brand, die zou volgens een omstander snel geblust zijn. De hulpdiensten zou den snel ter plaatse waren. Ook zouden omwonenden hulp hebben verleend aan de slachtoffers van de trein.

Ook zou er een goederentrein betrokken zijn bij een botsing met de kraanwagen. Mogelijk zou in de tegenovergestelde richting eerder op de kraanlorrie gebotst zijn, waarna de aankomende nachttrein erop botstte. De precieze toedracht moet nog worden onderzocht. Ook de goederenlocomotief zou zwaar beschadigd zijn geraakt, blijkt uit beelden van nieuwssite 112 Holland-Midden. De machinist zou in orde zijn, en nazorg krijgen.

Ooggetuige

Student Anwar Akrouh uit Den Haag bevond zich die nacht in de trein, en heeft zijn verhaal verteld tegenover de NOS: "Alles was donker. Je zag alleen van die lichtvonken. Je hoorde geschreeuw." Hij zat in de trein, niet ver vanaf de machinist in de tweede coupé. Hij heeft met medepassagiers geprobeerd een deur open te maken wat uiteindelijk lukte.

"Toen zag ik de andere treinstellen, het leek net of er brand uitkwam. Ik was bang dat er explosies zouden ontstaan, dus ik sprong direct de trein weer in en zag dat er drie gewonden waren. Ik hoorde iemand schreeuwen vanuit een hokje en ik dacht: wat hoor ik nu? Het was de machinist. Die zat vast door een plankje dat tussen de trap en de deur zat. Gelukkig heb ik hem weten te bevrijden. Hij was gewond en kon niet meer lopen."  Intussen had Akrouh ook al 112 gebeld, en de politie naar de treindelen geleid. "Die agenten waren enorm bang dat er nog spanning stond op de kabels, maar ik was al zo vaak over die kabels heengelopen dat ik wist dat er niets meer aan de hand was."

Akrouh zou daarna nog een andere persoon in de trein geholpen hebben die volgens hem enorm veel pijn had. Al snel kwamen andere omwonenden volgens hem in actie voor ondersteuning.

Reisadvies

Naar verwachting zal er de hele dag geen treinverkeer zijn van en naar Leiden Centraal.

Reizigers wordt geadviseerd gebruik te maken van de Haagse HTM-tram tussen Den Haag Centraal, Den Haag Laan v NOI en Den Haag Mariahoeve. Er rijden stopbussen tussen Den Haag Centraal, Den Haag Laan v NOI, Den Haag Mariahoeve, Voorschoten, De Vink, Leiden Centraal, Sassenheim, Nieuw Vennep en Hoofddorp.

Ook rijden er stopbussen tussen Haarlem, Heemstede-Aerdenhout, Hillegom, Voorhout en Leiden Centraal. En er rijden snelbussen tussen Den Haag Centraal en Leiden Centraal

Medeleven

Wouter Koolmees, president-directeur van NS heeft zijn medeleven getoond: "Ik ben geschokt. Afschuwelijk wat er vannacht gebeurd is. Een ongeval als deze hoop je nooit mee te maken. Zoals iedereen zit ik vol vragen en willen we precies weten wat er gebeurd is. Daar zal degelijk onderzoek naar gedaan moeten worden. Op dit moment geldt dat alle aandacht uitgaat naar het welzijn van onze reizigers en collega’s."

Reactie John Voppen, topman ProRail: "Dit is een zwarte dag voor het Nederlandse spoor. Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is. We gaan natuurlijk onderzoek doen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren."