Berging treindelen ongeval Voorschoten begonnen

Deze twee rijtuigen zullen via het spoor worden afgevoerd naar Amersfoort. (Foto: Thomas van der Meer)
Deze twee rijtuigen zullen via het spoor worden afgevoerd naar Amersfoort. (Foto: Thomas van der Meer)

Maandag zijn de takel- en bergingswerkzaamheden van de twee ontspoorde rijtuigen in Voorschoten begonnen. Het afgelopen weekend is er dag en nacht doorgewerkt om de voorbereidingen voor de berging te starten. Vandaag zal het spoor worden vrijgemaakt waarna herstel kan plaatsvinden.

Bij de berging zal een grote hijskraan gebruikt om de twee rijtuigen die in het weiland liggen te bergen. De andere twee rijtuigen zullen over het spoor worden afgevoerd. De afgelopen dagen is er een sloot gedempt en er is er een bescherming aangebracht om een waterleiding te beschermen tegen het breken. Ook is er een tijdelijke weg gerealiseerd, en is er een opstelplaats gereed waar de treindelen op kunnen worden geplaatst.

Berging

Op maandag is ProRail samen met aannemers begonnen met het bergen en takelen van de treindelen. Dit wordt gedaan met behulp van een zware hijskraan, van de firma Mammoet. Gestart wordt met het takelen van de twee treindelen die half in het spoor en half in het weiland liggen. Die delen worden eerst helemaal in het weiland gelegd. De eerste is inmiddels al verplaatst. Het tweede deel zal vandaag worden geborgen.

Later zullen ze op een speciaal voertuig, een SPMT (Self Propelled Modular Transporter) worden geladen en afgevoerd naar een andere locatie. Daar worden ze op diepladers overgeladen.

Het derde treindeel wordt eerst opgetild zodat daar een nieuw draaistel onder gezet kan worden. Vervolgens wordt dit deel, samen met het vierde treindeel via het spoor afgevoerd in de richting van Den Haag Mariahoeve om naar Amersfoort gesleept te worden. Vanwege het transport worden de stellen ingepakt in een zeil. Zodra het spoor vrij is zal direct worden begonnen met het herstel van het spoor en de infrastructuur. ProRail heeft gemeld dat de aannemers de rails en de benodigde materialen al klaar heeft liggen.