Politie pakt actievoerders op na blokkeren van kolentransport in haven

Een archieffoto van een kolentrein. Dit is niet de trein uit het artikel. (Foto: Rob Dammers)
Een archieffoto van een kolentrein. Dit is niet de trein uit het artikel. (Foto: Rob Dammers)

De politie heeft donderdag op de goederensporen in de haven van Amsterdam vier actievoerders van de groep Kappen met Kolen gearresteerd. Deze partij is gelieerd is aan actiegroep Extinction Rebellion en hield een kolentrein tegen.

De betogers hadden omstreeks 13:00 uur een kolentransport geblokkeerd op het spoor bij de Rietlanden Terminals in het Westelijk Havengebied. De groep heeft al vijftien keer eerder het spoor in de Amsterdamse haven geblokkeerd en onlangs ook de toegangspoort van Tata Steel in IJmuiden geblokkeerd. In alle gevallen heeft de politie de actievoerders aangehouden nadat ze geen gehoor gaven om uit eigen beweging te vertrekken.

De activisten zijn van mening dat het schandalig is dat er nog steeds gebruik wordt gemaakt van vervuilende steenkool om energie op te wekken en proberen kolentreinen tegen te houden. Ze zeggen door te gaan met hun blokkades totdat er een einde wordt gemaakt aan het verschepen, opslaan en verder vervoeren van kolen. De volgende actie staat gepland op 21 april.