NS denkt aan spitsheffing; veel kritiek op plan

De NS overweegt om een duurder tarief te gaan graven voor gebruik van de trein tijdens de spits. Op deze manier hopen ze dat de treinreizigers over de hele dag kunnen worden verspreid. Dit meldden een woordvoerster van het bedrijf in de Telegraaf.

Op dit moment zit de NS tegen de capaciteiten aan tijdens de spits, en zijn de treinen hierdoor vaak overvol. Juist buiten de spits naamt die drukte weer snel af. Volgens de woordvoerster kan de NS het zichzelf niet veroorloven om meer treinen in te zetten op de drukke momenten. ''Wij zijn een zelfstandig bedrijf en we moeten ook onze broek ophouden'', aldus de zegsvrouw.

Op dit moment is de NS nog bezig met het onderzoeken van dit plan om spitstarief te heffen. Er is nog niks zeker. Maar dit plan heeft inmiddels al wel een hoop negatieve reacties opgeroepen.

SP 
Ook de politiek heeft geen goed woord over voor het idee. De SP noemt het plan van de NS een 'boete voor goed gedrag' en is fel tegen. Volgens fractievoorzitter Emile Roemer worden reizigers hiermee de trein uit de file in gejaagd. "Als je files wil bestrijden, moet je mensen de auto uit lokken door goede alternatieven te bieden." Roemer pleit juist voor een tariefverlaging buiten de spits.

GroenLinks
GroenLinks moet ook niets van het NS-plan weten. Kamerlid Ineke van Gent is het er op zich mee eens dat spreiding van treinreizigers een goed streven is, maar ziet meer in het flexibiliseren van werktijden. Als mensen meer inspraak hebben over wanneer ze werken, zullen ze de spits volgens haar ook wel mijden.
Een andere optie is volgens GroenLinks om onderwijsinstellingen later te laten beginnen. Dertig procent van de treinreizigers in de spits is volgens Van Gent student.

VVD
VVD-Kamerlid Charlie Aptroot schoot het plan dat zaterdagochtend in De Telegraaf uit de doeken werd gedaan, al direct in die krant af. Hij noemt het een belachelijk idee. Hij benadrukt dat er wordt gekeken naar bezuinigingen. "Zo'n spitsheffing is een kostenverhoging. Dat gaan we dus niet doen."

PVV en PvdA
Ook de PVV zegt in De Telegraaf niets te zien in het plan. Diederik Samsom (PvdA) reageert negatief op het idee. "Raar idee: Spitsheffing NS. Verstandig om drukte te willen spreiden. Maar trein moet juist in spits alternatief blijven/worden voor auto."

Twitter
Maar ook buiten de politiek om wordt er kritiek gegeven op dit plan. Zo ook via Twitter zijn vele tweets te lezen. Op Hyves zelf zijn ook diverse negatieve reacties te lezen.

 


 

Bron: Treinreiziger