Polregio bestelt grote hoeveelheid materieel bij vier treinbouwers

Het Poolse Polregio heeft afgelopen maand maar liefst vier voorlopige raamovereenkomsten getekend met vier treinfabrikanten voor een levering van nieuw materieel. Het gaat om reizigerstreinen van FPS, Pesa, Newag en Stadler met een maximum aantal van 200 stuks.

De aanschaf is voor Polen zal een recordorder zijn waarmee maar liefst 1,4 miljard euro gemoeid is. De financiering van het project zal uit meerdere bronnen komen, waaronder EU-subsidies en -leningen. De volgende stap is voor het Poolse Centre for EU Transport Projects (CUPT) die de uiteindelijke beslissing zal nemen over de aanschaf van de treinen, waarna de order uiteindelijk ondertekend zullen worden. Als eerste zullen er contracten voor een klein aantal treinen worden ondertekend. Later zal dit uitgroeien tot de levering van ongeveer 200 stellen.

Levering

De eerste treinen in 2025 worden afgeleverd, en de laatste wordt verwacht in juli 2026. Als gevolg hiervan zal het nieuwe materieel achtereenvolgens verschijnen in alle Poolse regio's waar Polregio een contract heeft gesloten.

Alle vier de geselecteerde fabrikanten hebben treinfabrieken in Polen. Hiermee moet de Poolse economie een stimulans krijgen wat banen zal opleveren voor zowel fabrikanten van rollend materieel evenals de onderaannemers.

Materieel

De voertuigen van FPS, Pesa, Newag en Stadler zullen kunnen rijden met snelheden tot 160 km/u, waardoor de huidige reistijden worden verkort. Ze zullen worden uitgerust met airconditioning, Wi-Fi en een passagiersinformatiesysteem. Het interieur van de nieuwe treinen wordt aangepast aan de behoeften van mensen met beperkte mobiliteit, net als elk ander materieel wat geleverd word zal ook deze trein laagvloers zijn. Een van de twee toiletten zal ook drempelvrij zijn zijn en wordt ook voorzien van een faciliteit waarop baby's verschoond kunnen worden.

De treinen zullen in twee lengtes besteld worden: Een kortere versie met 2 wagens voor minimaal 130 zitplaatsen en een langere versie met 3 wagens met minimaal 210 zitplaatsen.