Nelson Mandelabrug in Zoetermeer en station weer geopend

Een archieffoto van de Nelson Mandela brug die nu deels afgebroken is. (Foto: S.J. de Waard)
Een archieffoto van de Nelson Mandela brug die nu deels afgebroken is. (Foto: S.J. de Waard)

De Nelson Mandelabrug in Zoetermeer is weer geopend voor reizigers. Hiermee kunnen er eindelijk weer treinen stoppen op station Zoetermeer. De brug was vanaf december tijdelijk gesloten omdat het brugdek over de A12 in slechte staat bleek te zijn.

Voetgangers en fietsers konden vanaf agelopen donderdag om 19:00 uur weer gebruik maken van de brug, en ook treinen stoppen weer op station Zoetermeer. Vanaf deze vrijdagmorgen stoppen er ook weer trams van de RandstadRail op dit station.

Tijdelijk herstel

Begin december werd de Nelson Mandelabrug acuut afgesloten vanwege mogelijk instortingsgevaar. De brug van gemeente Zoetermeer is een belangrijke verbinding voor de stad en de enige manier om op station Zoetermeer te komen. Ook de RandstadRail en de A12 gaat onder de brug door.

In de laatste weken van december is het brugdek over de A12 verwijderd, en op een werkterrein naast de snelweg geplaatst. Hier zal de overkappingsconstructie worden verwijderd, waarna er wordt gekeken hoe de brug in de toekomst weer volledig hersteld kan worden. Tot die tijd is er een tijdelijk brugdeel over de snelweg aangelegd zodat reizigers weer naar het station kunnen komen, of andere kant van Zoetermeer kunnen bereiken.

"De afgelopen weken is door alle betrokken partijen keihard gewerkt om de brug te herstellen. Gemeente, Rijkswaterstaat, politie, brandweer, NS, ProRail, iedereen werkte samen om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen." zegt Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail. De overkapping is deels verwijderd en de (tijdelijke, red.) brug is versterkt met een zware ondersteuning. "We zijn ontzettend blij dat de brug weer open kan en reizigers weer gebruik kunnen maken van dit station."