Eerste Groningse nachttrein van Arriva aangekomen op Schiphol

De eerste nachttrein van Arriva vanuit Groningen is afgelopen nacht aangekomen op Schiphol Airport. De trein rijdt elke vrijdag en 's nachts om 01:48 vanuit Groningen waarna deze op Schiphol aankomt om 03:50. Het is de tweede nachttrein van Arriva. Eerder in december werd er al een nachttrein gestart vanaf Maastricht.

De trein maakt tussentijds nog een stop op station Assen, Zwolle, Lelystad Centrum, Almere, Amsterdam Zuid waarna die omstreeks 03:50 op de luchthaven aankomt. Tijdens de eerste rit traden er vier bands van Eurosonic Noorderslag op in de trein. Het gaat om Fred Goverde, Them Dirty Dimes, Esther de Jong en DJ Coco Coquelicot.

Treinen voor een tientje

De trein rijdt elke vrijdag nacht zijn ritten voor een vast tarief van 10 euro. Reizigers die met de trein mee willen reizen moeten vanuit de Glimble-app een ticket kopen. De OV-Chipkaart is niet geldig in de trein. Arriva heeft evenveel tickets te koop staan als het aantal zitplaatsen. De stoelen zijn niet gereserveerd maar de reiziger kan zonder extra kosten ook in de eerste klas plaatsnemen.

Elektrische GTW

De trein wordt door een elektrische Arriva-trein van het type GTW gereden. De reden dat er geen nieuwere WINK-trein voorzien van elektrische aandrijving vanaf de Noordelijke lijnen ingezet wordt heeft te maken met het feit dat dieseltreinen, waarover de WINK ook beschikt, niet zomaar toegestaan zijn in de Schipholtunnel. Het onbekend of dit later nog wel zal gebeuren.

Open toegang

In juni 2021 kwam Arriva met de plannen voor de nachttrein waarmee ze de monopoliepositie met de NS wouden verbreken. In september vorig jaar werd duidelijk dat de ACM het groene licht gaf voor de treindienst, onder de voorwaarde dat Arriva de NS niet in de weg zou zitten.

De nachttrein markeert hierdoor een historisch moment voor het spoorvervoer in Nederland omdat er gebruik wordt gemaakt van 'open toegang', zodat ook andere partijen met een vaste dienstregeling gebruik mogen maken van het hoofdrailnet. Dit is sinds 2021 mogelijk vanwege een nieuwe Europese wetgeving zodat er geen spraken meer is van overheidsconcessies.