Arriva mag van ACM nachttrein van Groningen naar Schiphol rijden

De WINK-trein van Arriva. (Foto: Treinenweb)
De WINK-trein van Arriva. (Foto: Treinenweb)

Arriva mag vanaf volgend jaar eens per week een nachttrein laten rijden tussen Groningen en Schiphol. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) afgelopen week besloten.

Door de goedkeuring van de ACM is Arriva de enige reizigersvervoerder die met een intercity op trajecten mag rijden waar NS ook rijdt. Het enige verschil is dat de treinen niet elkaar in de weg zullen zitten.

Het besluit kon worden genomen omdat er sinds 2021 nieuwe Europese regels gelden die dit mogelijk maken.

Dienstregeling

Naar verwachting zal de de trein kort voor 02.00 uur vanaf Groningen vertrekken in de richting van Schiphol Airport, met stops in Assen, Zwolle, Lelystad, Almere en Amsterdam-Zuid. Hiermee is de trein ook een goed alternatief voor vakantieganger die een vroege vlucht op Schiphol willen halen vanuit het noorden. Rond 05.00 uur rijdt de trein weer dezelfde route terug.

Het is nog niet zeker of de trein zal gaan rijden. ProRail moet nog toestemming geven voor de treinritten. Omdat er naar de spoorcapaciteit gekeken wordt, terwijl er in de nacht weinig treinen rijden, lijkt de kans groot dat Arriva ook van de spoorbeheerder groen licht zal krijgen.

Naar verwachting zal de trein met WINK-treinstellen van Arriva gereden worden. Deze kunnen in tegenstelling tot het GTW-materieel volledig elektrisch rijden.