Eerste nachttrein van Arriva aangekomen op Schiphol

De eerste nachttrein van Arriva is in de nacht van vrijdag op zaterdag vanuit Maastricht aangekomen op Schiphol Airport. Deze treindienst die met ingang van de nieuwe dienstregeling actief is geworden rijdt elke week. Reizigers die met de trein meereizen betalen het vaste tarief van 10 euro.

De nachttrein vertrok om 01.01 uur vanuit Maastricht in de richting van Schiphol. Onderweg maakte de trein enkel nog een stop op de stations van Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Zuid. Om 03.15 uur kwam de trein op tijd aan op het station van de luchthaven. De rit terug naar Limburg vertrekt weer om 05:40 waarna de trein om 07:57 op Maastricht aan zal komen.

Passagiers van de nachttrein maken geen gebruik van de OV-chipkaart, maar van een e-ticket. Deze is via de speciale app Glimble voor een vaste prijs van tien euro aan te schaffen. Het e-ticket is voorzien van een QR-code waarmee de poortjes op de stations geopend kunnen worden.

Feestelijke sfeer

Tijdens de eerste rit werd er een feestelijke sfeer gecrëeerd. Zo werden alle passagiers getrakteerd op hapjes en drankjes, en werd er live-muziek verzorgd. Toevallig of niet werd voor deze rit de trein met de naam Pinkpop ingezet. Hierin traden onder meer zanger en oud-profvoetballer Björn van der Doelen en het Nederlandstalige poptrio WIES op.

Open toegang

Vorig jaar juni kwam het bedrijf al met de plannen voor de nachttrein waarmee ze de monopoliepositie met de NS wouden verbreken. Afgelopen september werd duidelijk dat de ACM het groene licht gaf voor de treindienst, onder de voorwaarde dat Arriva de NS niet in de weg zou zitten.

De nachttrein markeert een historisch moment voor het spoorvervoer in Nederland omdat er gebruik wordt gemaakt van 'open access', zodat ook andere partijen met een vaste dienstregeling gebruik mogen maken van het hoofdrailnet. Dit is sinds 2021 mogelijk vanwege een nieuwe Europese wetgeving zodat er geen spraken meer is van overheidsconcessies

Nachttrein Groningen - Schiphol

Vanaf halverwege januari volgend jaar zal er ook een tweede nachttrein gaan rijden vanuit Groningen naar Schiphol. Deze eerste commerciële rit heeft vanwege de eerdere verstoring op de Hanzelijn vertraging opgeleverd. Hierdoor kon vervoerder Arriva nog geen proef- en opleidingsritten uitvoeren die benodigd zijn voor een eerste echte rit aan de start van de nieuwe dienstregeling.