Staking bij SNCF wekt woede en onbegrip op bij reizigers

 Een TGV-trein op Gare du L' Est in Parijs. (Foto: Treinenweb)
Een TGV-trein op Gare du L' Est in Parijs. (Foto: Treinenweb)

Honderdduizenden Fransen zullen mogelijk hun plannen voor het vieren van kerst met de familie moeten veranderen. Vanwege een spoorstaking in Frankrijk zal een derde van de geplande treinen tijdens het kerstweekend geschrapt worden, schrijft Treinreiziger.nl.

De Franse vervoerder SNCF meldt dat de langeafstandritten van de TGV-hogesnelheidstreinen het zwaarst getroffen worden. De website van de SNCF geeft aan dat in het weekend de helft van de treinen geannuleerd is, waaronder die op de routes van Parijs naar Rennes in West-Frankrijk en van Parijs naar Bordeaux. De spoorvervoerder beloofde gratis omboekingen, maar de meeste TGV’s waren woensdag al volgeboekt. Ook zou de SNCF de gedupeerden hebben aangeboden om de ticketprijs voor twee maal uit te betalen, maar veel mensen nemen daar geen genoegen mee omdat hun vakantie verpest zou zijn. De vervoerder heeft een pagina gepubliceerd met informatie.

Staking

De staking begint donderdag 22 december om 20:00 uur en duurt tot en met maandag 26 december 8:00 uur. De staking vindt plaats omdat de werknemers niet akkoord gaan met een loonbod van de werkgever. Christophe Fanichet, van SNCF Voyageurs noemt de staking tijdens kerst "schandalig" en "onaanvaardbaar".

Het is niet de eerste staking die er plaatsvind op het Franse spoor. Al eerder in december werd er enkele dagen gestaakt waardoor er 60 procent van de treinen uitviel.