Stadler start samenwerking met Kazachstan voor megaorder aan slaaprijtuigen

Een concept van een slaaprijtuig die Stadler kan leveren. (Foto: Stadler)
Een concept van een slaaprijtuig die Stadler kan leveren. (Foto: Stadler)

De Kazachstaanse Spoorwegen (KTZ) en het Zwitserse Stadler hebben een groot contract getekend voor de levering van 537 slaap- en couchetterijtuigen, inclusief een 20-jarig contract voor volledige serviceverlening.

Het contract heeft een waarde van in totaal 2,3 miljard euro voor de levering en de serviceverlening. Ook zal er een overname plaatsvinden van een lokale productiefaciliteit in Astana met ongeveer 100 werknemers waar de rijtuigen straks gebouwd en onderhouden worden. Stadler zal volgens het contract zorgen voor de bouw van de lokale productiefaciliteit.

Levering

De levering van alle slaap- en couchetterijtuigen vindt plaats in 2030 en er is een optie voor extra bestellingen om de modernisering van de KTZ-vloot voort te zetten.

"We kijken uit naar deze langdurige samenwerking met KTZ en het leveren van onze state-of-the-art technologieën en competenties aan de Kazachstaanse spoorwegen. Met dit project betreedt Stadler een nieuwe markt en breidt het onze geografische aanwezigheid in de GOS-staten uit. Dankzij onze innovatieve producten en expertise geloven we dat we het openbaar vervoer in Kazachstan naar een hoger niveau kunnen tillen", aldus Peter Spuhler, uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur van Stadler

Hoog niveau van passagierscomfort

Het leveringscontract omvat moderne slaap- en couchetterijtuigen van vier verschillende typen: 234 slaaprijtuigen met elk 40 zitplaatsen; 233 couchetteslaaprijtuigen met elk 58 zitplaatsen; 35 passagiersrijtuigen, elk met 18 zitplaatsen, voor personeel en voor mensen met beperkte mobiliteit; en 35 rijtuigen die voorzien zijn van een generator. De rijtuigen zijn ontworpen om in gezet te worden op geëlektrificeerde en niet-geëlektrificeerde delen van binnenlandse en internationale passagierslijnen in Kazachstan en de GOS-staten.  De spoorbreedte is 1.520 mm en rijtuigen kunnen een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur bereiken. De standaard samenstelling bestaat uit minimaal vijftien rijtuigen.

Een ontwerp voor de rijtuigen is nog niet bekend. Stadler heeft eerder in 2016 en 2017 dertig slaaprijtuigen voor Azerbeidzjan geleverd.