NS presenteert nieuwe livrei voor ICNG naar België

Het livrei van de nieuwe ICNG-B in de flow-stijl. (Foto: NS)
Het livrei van de nieuwe ICNG-B in de flow-stijl. (Foto: NS)

De NS heeft het nieuwe livrei gepresenteerd van de ICNG voor het grensoverschrijdende dienst naar België. Deze is net als de nieuwe VIRM 2/3 en de Siemens Vectron locomotieven voorzien van de 'flow'-kleurstelling en herkenbaar met een gedeeltelijke blauwe voorkant en een groot wit NS-logo aan de zijkant.

Het is de bedoeling dat reizigers vanaf eind 2024 met deze ICNG naar België kunnen reizen. De nieuwe treinstellen zullen hiermee de huidige bestaande getrokken rijtuigen vervangen. Volgens de NS zal dit treinstel vanaf zondag 4 december voor het eerst te zien zijn in Nederland. Samen met de treinbouwer Alstom voert de NS testen uit om te zorgen dat de trein toegang krijgt tot het Nederlandse en Belgische spoor.

Treinstel 3303 is voorzien van de nieuwe livrei. De andere twee stellen 3301 en 3302 hebben nog het oude livrei, en zijn ook geregeld in Nederland en België te zien tijdens testritten

Sneller naar België

Met deze nieuwe Intercity willen NS en de Belgische NMBS reizigers vanaf 2024 sneller naar België brengen. De reis van Amsterdam naar Brussel duurt nu nog 2 uur en 52 minuten, maar de vervoersbedrijven streven ernaar om de reistijd met een half uur te verkorten door onder meer Breda over te slaan

Kleurstelling

De ICNG voor binnenlands vervoer die naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar in dienst zal worden gesteld, zal naar verwachting tot een revisie nog in de huidige kleurstelling blijven. De nieuwe DD-NG die door CAF gebouwd zal worden zal wel voorzien worden van deze nieuwe kleurstelling, evenals de Nieuwe Sprinter waarvan momenteel een Europese aanbesteding loopt.