Brand verwoest twee historische wagons van de VSM

Een archieffoto van station Beekbergen waar de VSM gevestigd is. (Foto: Treinenweb)
Een archieffoto van station Beekbergen waar de VSM gevestigd is. (Foto: Treinenweb)

Twee nostalgische houten wagons van de De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) zijn in de morgen van zondag in vlammen opgegaan. Het spoorwegmaterieel stond op het spoor van de museumstichting tussen Apeldoorn en Dieren, ter hoogte van station Loenen.

De brand zou mogelijk zijn veroorzaakt door vandalen die er brand zouden hebben gesticht. Ook zouden er mogelijk voorwerpen uit de wagons gestolen zijn. Tijdens de brand zijn ook twee andere wagons beschadigd geraakt. De brandweer had enige tijd nodig om het vuur volledig te blussen. Het zou volgens vrijwilligers van de stichting om wagons uit de jaren '50 gaan.

Tegenover De Stentor kon commercieel directeur van de VSM, Michel van den Wollenberg nog niets zeggen over de schade."Het zijn twee historische goederenwagons uit Nederland, maar we weten nog niet precies welke twee wagons zijn uitgebrand en hoe fors de schade is. Ook twee andere wagons hebben schade opgelopen.". Hij denkt dat de brand waarschijnlijk aangestoken is. "Het is nat, dus die wagons vliegen niet zomaar in brand. Triest voor mensen die er zoveel liefde insteken. Heel vervelend dit." Hij spreekt over een 'cultureel erfgoed.'