NS: "Onderzoeksresultaten chroom-6 verdrietig en pijnlijk"

De werkplaats van NS in Haarlem. (Foto: Treinenweb)
De werkplaats van NS in Haarlem. (Foto: Treinenweb)

De NS heeft dinsdag de resultaten bekend gemaakt van het RIVM-onderzoek naar chroom-6 in NS-werkplaatsen van 1970 tot en met 2020. Het RIVM schrijft onder andere dat tijdens onderhoud en reparatie van treinen, (oud) werknemers in werkplaatsen in contact kunnen zijn gekomen met chroom-6. NS biedt zijn excuses aan voor iedereen die hierdoor ziek zijn geworden. Ook bieden ze vandaag een regeling aan voor hen.

Wouter Koolmees, president-directeur NS: "De onderzoeksresultaten van het RIVM liegen er niet om: NS beschermde (oud)collega’s onvoldoende tegen chroom-6. Namens de Raad van Bestuur van NS bied ik alle collega’s en oud-collega’s die ziek zijn geworden of zich daar zorgen over maken mijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop toen is gewerkt. Voor hen zijn de resultaten verdrietig. Voor een maatschappelijke organisatie als NS zijn de resultaten uitermate pijnlijk. Als erkenning heeft NS - met steun van de vakbonden - een regeling opgesteld voor gedupeerden. We hopen dat zij daar gebruik van maken."

Regeling voor (oud) werknemers

Vanaf vandaag heeft NS een regeling beschikbaar gesteld voor (oud) werknemers die ziek zijn geworden door werken met chroom-6. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het ziektebeeld en de duur van de blootstelling. Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering. Mogelijke blootstelling aan chroom-6 kan, ook als er geen sprake is van ziekte, leiden tot zorgen over de gezondheid. Meer informatie over de regeling is voor de betrokkenen in te winnen bij een onafhankelijke informatiepunt. NS heeft met de vakbonden FNV, VVMC en CNV overleg gevoerd over de regeling die NS openstelt. Hun suggesties zijn in de regeling verwerkt. De vakbonden ondersteunen de regeling van NS.

Chroom-6

NS vroeg het RIVM in 2015 om onderzoek te doen, nadat bleek dat in oude verflagen en op onderdelen van sommige NS-treinen chroom-6 zit. Chroom-6 is een metaal dat onder andere helpt tegen roestvorming. Bij het schuren van verf komt stof vrij, die stof kan kleine chroom-6 delen bevatten. Als je die stof inademt kan dat slecht zijn voor je gezondheid. Al eerder heeft de NS al een vergoeding uitgekeerd aan 800 mensen die in een NS-werkplaats in Tilburg.

Tegenwoordig beter beschermd

In oude verflagen en op onderdelen van sommige treinen kan ook nu nog chroom-6 zitten. NS heeft extra onderzoek laten doen naar de manier waarop er in 2022 met chroom-6 wordt gewerkt. Uit de resultaten, uitgevoerd door onderzoeksbureau Caesar Consult, blijkt dat blootstelling aan chroom-6 op dit moment verwaarloosbaar tot laag is. Collega’s worden volgens de onderzoekers voldoende beschermd door de manier waarop we nu werken. Zo zijn er bijvoorbeeld aparte ruimtes voor werkzaamheden als lassen, schuren en slijpen, zijn werkplaatsen voorzien van goede afzuiging, worden persoonlijke hulp- en beschermingsmiddelen beschikbaar gesteld en worden collega’s regelmatig getraind.