NS opent eerste inleverautomaat voor plastic flessen

De NS heeft dinsdag de eerste inleverautomaat voor flessen geopend op Utrecht Centraal. (Foto: NS)
De NS heeft dinsdag de eerste inleverautomaat voor flessen geopend op Utrecht Centraal. (Foto: NS)

Reizigers op Utrecht Centraal kunnen sinds gisteren de 'plastic soup' verminderen door plastic flesjes met statiegeld inleveren in een speciale automaat. Het statiegeld kunnen ze terug laten schrijven op hun bankrekening.

Op ieder klein flesje zit 15 eurocent statiegeld, op grote flessen zit 25 eurocent. Op Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal kunnen nog dit jaar plastic flesjes ingenomen worden. Volgens een analyze uit 2019 zouden hier jaarlijks 15 miljoen flesjes ingeleverd kunnen worden.

Statiegeld

Reizigers krijgen eenvoudig hun statiegeld door via de Tikkie-app een QR code te scannen waarmee het bedrag terug te storten is op de bankrekening. Ook is het mogelijk om het statiegeld via deze automaat te doneren aan de Plastic Soup Foundation. De inlevermachines zijn binnenkort ook geschikt voor de inname van statiegeldblikjes, zodra deze regeling landelijk is ingevoerd. Door de inzameling van plastic flesjes op stations wordt een belangrijke stap gezet naar afvalvrije stations en draagt de NS bij aan de landelijke doelstelling om 90 procent van alle plastic flesjes in te zamelen en opnieuw te gebruiken.

Afvalvrije stations in 2040

NS streeft samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen. Waar duurzame materialen, afkomstig van een hernieuwbare of gerecyclede bron gebruikt worden. Waar alle materialen gerecycled worden door overgebleven afvalstromen gescheiden aan te bieden voor recycling, zodat materialen opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten.

Locaties

Op de vijf grootste stations komen 17 automaten te staan waar statiegeld flesjes ingenomen kunnen worden. De planning is dat daar in 2023 nog eens 17 stations aan toegevoegd worden. Voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes werden er ieder jaar 36 miljoen plastic flesjes weggegooid op de stations en in treinen in Nederland. NS heeft het streven om uiteindelijk op 50 stations innamepunten voor statiegeldflesjes te hebben.

De eerste automaat is op Utrecht Centraal geopend, aan de Jaarbeurszijde buiten de poortjes. Later zullen er op dit station nog drie automaten worden bijgeplaatst.