Vertrekterminal van Eurostar op Amsterdam Centraal krijgt een nieuwe locatie

De huidige vertrekterminal van de Eurostar (Foto: NS)
De huidige vertrekterminal van de Eurostar (Foto: NS)

De Eurostar zal de komende jaren op Amsterdam Centraal blijven vertrekken en aankomen. De NS wil de huidige terminal verhuizen naar een nieuwe plek op Amsterdam, naar de Amstelpassage. In de terminal vinden de douanefaciliteiten plaats, wordt de bagage gecontroleerd en kunnen de reizigers wachten op hun trein naar Londen.

Met de verhuizing van de terminal moet er straks meer ruimte ontstaan voor de reizigers. Waar er nu nog maar plek voor 250 reizigers is, zou er straks na een verbouwing van de tunnel ruimte zijn voor 600 personen. De tunnel zal hiervoor wel verbouwd moeten worden en zal dan straks zijn functie als poortvrije passage voor reizigers tussen de centrumzijde naar de IJ-zijde verliezen.

Internationale treinen

De internationale treinen kwamen stevig in de knel toen staatsecretaris Vivianne Heijnen in juni van dit jaar bekendmaakte dat de huidige terminal op CS moest wijken. De ruimte waar nu de Eurostar-terminal staat moet wijken voor een bouwerf zodra het de indelingen van de sporen en perrons onder de kap van het station de komende jaren ingrijpend herlegd worden.

Amstelpassage

De Amstelpassage is al sinds de opening geen drukbezochte tunnel. De doorgang biedt momenteel ruimte aan wat evenementen, horeca en pop-up winkels. Volgens het Parool zou er ook een boekenwinkel zitten die minimaal bezocht wordt. Om de kwijndende tunnel toch invulling te geven zal de NS op een nog te plannen moment de terminal van de Eurostar verhuizen Naar verwachting lijkt dat moment rond 2024 plaats te vinden, wanneer de schop de grond in zal gaan.