Eurostar verdwijnt mogelijk tijdelijk op Amsterdam Centraal

De Eurostar verdwijnt mogelijk tijdelijk op Amsterdam Centraal.
De Eurostar verdwijnt mogelijk tijdelijk op Amsterdam Centraal.

Mogelijk zal de Eurostar-trein voor enkele jaren uit Amsterdam Centraal gaan verdwijnen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. De aankomende grondige verbouwing van de sporen en de perrons van Amsterdam Centraal zou ervoor zorgen dat er geen ruimte voor Eurostar-terminal is.

Op het perron van spoor 15 waar de Eurostar aankomt en vertrekt, staat momenteel een losse terminal. Hier vindt de paspoort-, bagage en ticketcontrole plaats en kunnen de reiziger plaatsnemen om te wachten op hun trein. Maar zodra de verbouwing van het stations in 2024 van start gaat zou dit gebouw in de weg staan. Een alternatieve lounge en afgezonderde loopstroom naar de treinen is niet zomaar voor handen, meldt de staatssecretaris. Heijnen spreekt noemt het onacceptabel: "De Eurostar is belangrijk voor de internationale treinreiziger en specifiek bij de transitie van vliegtuig naar trein op de kortere afstand", schrijft ze in de brief.

Ze heeft NS en ProRail gevraagd "alles op alles te zetten om de problematiek rond de Eurostar tijdens de verbouwing van Amsterdam Centraal op te lossen".