Wereldrecord met 'langste reizigerstrein ter wereld' is behaald

De Zwitserse Rhätischen Bahn heeft het wereldrecord in handen voor het rijden van de 'langste reizigerstrein ter wereld'. Met een vertraging van 20 minuten vertrok de 100-delige Capricorntrein uit de nieuwe Albulatunnel in Preda de richting van het Landwasserviaduct bij Alvenue. Tussentijds werd er nog een stop gemaakt in Bergün.

De recordpoging werd gehouden in het kader van een jubileum van 175 jaar openbaar vervoer in Zwitserland. De Capricorn-stellen die ingezet worden zijn nog maar enkele jaren oud, en gebouwd door Stadler, die vandaag eveneens aanwezig is bij de recordpoging, en om deze te begeleiden.

In totaal zijn er 25 stellen van dit type gebruikt waarmee de trein 100 rijtuigen lang was. In totaal was de trein 1,9 kilometer lang wat met de vele tunnels en draailussen een imposante aanblik gaf op de livebeelden van de Zwitserse nieuwssite Blick.ch die ook op YouTube te zien waren. Tussentijds werd er op Bergün nog een tussenstop gemaakt.

Ondanks de vertraging is de rit soepel verlopen, en kwam de trein ook twintig minuten later op zijn bestemming in Alvenue aan, waar na het passeren van het Landwasserviaduct het wereldrecord definitief was. Lees meer in dit eerdere artikel die eerder vandaag geplaatst werd.

De uitzending van de recordpoging is via YouTube terug te bekijken.

Ook treinliefhebber Maurits Wever was aanwezig in Zwitserland en maakte deze fraaie timelapse-video.