FNV kondigt tweede stakingsgolf bij NS aan

Vanaf volgende week volgen er opnieuw stakingen bij NS (Foto: DelftTrains)
Vanaf volgende week volgen er opnieuw stakingen bij NS (Foto: DelftTrains)

De vakbond FNV Spoor kondigt zijn tweede stakingsgolf bij NS aan. Anderhalve week geleden vond er al een estafettestaking aan waarbij het werk achtereenvolgens in diverse regio's werd neergelegd. Helaas heeft dit volgens de vakbond niks opgeleverd zodat een tweede stakingsronde niet te voorkomen lijkt.

FNV stelt dat de stakingen een grote actiebereidheid hadden, een effect op de dienstregeling en alle andere werkzaamheden bij NS, en 'een daverend succes' zijn geweest. Echter ligt er nog steeds geen nieuwe cao. Ook stellen ze dat het interview van waarnemend NS-directeur Jeroen Groenewegen in het Financieel Dagblad waarin hij toenadering tot de bonden zoekt, geen oplossing is om uit het stakingtraject te stappen.

Cao-onderhandelingen

De vakbonden zetten zich in voor werkdruk, waardering en koopkracht. "Een goede cao is essentieel om mensen binnen te krijgen en binnen te houden. Een cao met een salaris, waarvoor mensen graag bij NS komen werken en met afspraken waarmee je naast je baan bij NS weer een sociaal leven kan hebben en weer gezond de eindstreep kan halen."

Komende stakingsacties

Opnieuw wordt er een estafettestaking aangekondigd. In dat geval zullen de gebieden groter zijn, waardoor de impact op die dagen ook groter is. Naar verwachting zal op donderdag 15 september het gehele land hinder ondervinden. Mochten ook deze stakingsgolf geen oplossing bieden, dan volgen er op termijn landelijke stakingen.

De staking van 9 september zal samenvallen met de staking van het regionale OV in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Op deze dagen zal de NS het werk neerleggen.

  • Vrijdag 9 september: regio’s Noordwest & West
  • Dinsdag 13 september: regio’s Oost, Zuid en Noord
  • Donderdag 15 september: regio Midden