NS-directeur zoekt toenadering tot vakbonden

Waarnemend NS-directeur Jeroen Groenewegen zoekt toenadering met de vakbonden. (Foto: Treinenweb)
Waarnemend NS-directeur Jeroen Groenewegen zoekt toenadering met de vakbonden. (Foto: Treinenweb)

De NS moet het initiatief nemen om weer met de vakbonden aan de tafel te zitten. Dat heeft waarnemend NS president-directeur Bert Groenewegen verteld in een telefoongesprek met het Het Financieele Dagblad (FD).

"Wij moeten gaan bewegen, willen we ook de bonden weer in beweging krijgen', zegt de NS-topman tegenover het medium. Al een week lang vinden er acties op het spoor plaats waardoor er niet overal in het land NS-treinen rijden.

Estafettestaking

Vorige week woensdag werd er door de vakbonden begonnen met estafettestakingen. Elke dag, met uitzondering van donderdag, werd het werk in een specifieke regio neergelegd. Het hoogtepunt lag gisteren in het midden van het land waardoor de NS in het hart werd geraakt en het spoorbedrijf geen enkele trein kon laten rijden, op een pendeltrein tussen Amsterdam en Schiphol na. Vandaag ligt de focus op de regio Oost en Zuid die ook voorlopig de laatste van de estafettesstaking is, tenzij de NS niet in bespreking gaat.

Inmiddels hebben de vakbonden duidelijk gemaakt dat er geen plannen zijn om het aanstaande weekend tijdens de Dutch Grand Prix het werk neer te leggen.

Gesprekken met vakbonden nodig

"Wij zijn nu aan zet, dus we zullen zeker het initiatief nemen', vervolgt Groenewegen tegenover het FD. "Dat zit vooral op het paragraaf loon", zegt hij. "En daar is beweging voor nodig van beide kanten. Daar zijn gesprekken voor nodig, dus we moeten eerst aan tafel. Daar begint het mee." De loononderhandeling in combinatie met de huidige 'inflatie' noemt hij ingewikkeld.

Naast de onderhandelingen over het loon zijn er ook andere onderwerpen die volgens Groenewegend ter sprake moeten komen. Zo lijdt de vervoerder vanwege de coronacrisis een groot verlies ondanks dat de overheid staatssteun heeft toegekend aan de vervoerder. Ook spelen het het teruglopend aantal reizigers, hoge werkdruk, het ziekteverzuim en het personeelstekort een grote rol. Inmiddels is de NS van start gegaan met een wervingsactie voor treinpersoneel.

Bron: Financieele Dagblad