Woensdag hinder in Zuid en Oost Nederland door staking

Woensdag hinder in Zuid en Oost Nederland door staking (Foto: Rob Dammers)
Woensdag hinder in Zuid en Oost Nederland door staking (Foto: Rob Dammers)

Ook op woensdag voeren vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV actie. Het is de vijfde en laatste dag van de aangekondigde estafettestaking. Na de actie van dinsdag rijdt NS dan weer treinen, met uitzondering van Zuid- en Oost-Nederland.

De NS adviseert haar reizigers van, naar en binnen deze actiegebieden alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen. Wie wel reist wordt geadviseerd om de reisplanner goed in de gaten te houden. Er kan geen alternatief busvervoer worden ingezet. De impact van de estafettestaking is groot.

Actie in Zuid- en Oost-Nederland

Het actiegebied raakt een groot deel van Zuid- en Oost-Nederland. Om de dienstregeling in de rest van Nederland zo goed mogelijk te rijden, laat de NS treinen stoppen en vertrekken tot de grenzen van het stakingsgebied, te weten de stations Rotterdam Centraal, Dordrecht, Utrecht Centraal, Geldermalsen, Driebergen-Zeist, Amersfoort en Zwolle.

Ook moeten reizigers woensdagochtend rekening houden met een aangepast treinenverloop. Mogelijk staan nog niet alle treinen op de juiste plek. Dat betekent dat reizigers rekening moeten houden met langere reistijden en vaker overstappen. De treinen van de regionale vervoerders blijven rijden.

Internationale treinen

De internationale treinen rijden op woensdag beperkt. Deze treinen stoppen niet op de stations in de gebieden waar actie wordt gevoerd. Voor internationale reizigers betekent dit een aangepaste dienstregeling.

  • Thalys en Eurostar rijden normale dienstregeling, er zijn geen wijzigingen in de stops van deze treinen.
  • De Intercity Berlijn stopt niet op de stations Apeldoorn, Deventer, Hengelo en Almelo.
  • De ICE’s en Nightjet Zurich en Nightjet Wenen/Innsbruck stoppen niet op station ’s-Hertogenbosch en station Venlo. Vanwege werkzaamheden in Duitsland rijden deze treinen een andere route dan gebruikelijk: de treinen gaan vanaf Amsterdam - Utrecht Centraal - ’s-Hertogenbosch - Venlo - naar Duitslan.
  • De Intercity Brussel stopt niet in Breda

NS, Eurostar en Thalys houden de reizigers ook op de hoogte over de aangepaste dienstregeling.

Cao-gesprekken

NS heeft laten weten het buitengewoon vervelend te vinden dat reizigers er zoveel last van hebben. Ze benadrukken te maken te hebben met de krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. "We zien voldoende aanknopingspunten om het gesprek te hervatten voor een goede cao voor onze collega's en praten hier graag over verder met de vakbonden.", zei een NS-woordvoerder vorige week.

Mocht de staking niks opleveren, dan hebben de vakbonden aangegeven om op korte termijn het hele treinverkeer van NS plat te leggen. Details hierover zijn nog niet bekend. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit in het aankomende weekend zal gebeuren als de Dutch Grand Prix in Zandvoort plaatsvindt.