Mogelijk wekenlang geen treinen tussen Lelystad en Zwolle na kortsluiting

Een archieffoto van de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle. (Foto: Apdency)
Een archieffoto van de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle. (Foto: Apdency)

Hoogstwaarschijnlijk zal er wekenlang geen treinverkeer rijden tussen Dronten en Lelystad vanwege de kortsluiting van een hoogspanningskabel van TenneT die vrijdagmiddag de bovenleiding raakte. Een voorzichtige verwachting van ProRail is dat er tot tenminste 15 september geen treinverkeer op dit traject zal rijden, maar dit zou nog langer kunnen duren.

De verwachting is dat deze prognose vanwege de omvang van de schade verder verschuift. Inspecteurs van ProRail onderzoeken momenteel samen met onderhoudsaannemer Strukton de exacte schade. Inmiddels is duidelijk dat veel elektrische installaties en kabels het begeven hebben door de enorme stroomstoot.

Het incident heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd een enorme hoeveelheid stroom door onze systemen is gegaan. Er zijn daardoor relaiskasten ondergronds defect geraakt. Kabels en schakelaars zijn doorgebrand. In zowel een onderstation als een schakelstation is veel schade aan apparatuur ontstaan. Ondergronds is er ook veel schade die nog onderzocht moet worden. Het kan zijn dat over een afstand van enkele kilometers alle infrastructuur voor de energievoorziening en treinbeveiligingssystemen vernieuwd moet worden.

Voor de spoorbeheerder is momenteel duidelijk dat de schade in de miljoenen zal lopen en het herstel een enorme operatie wordt. Zodra de exacte schade in kaart is gebracht, kan ProRail aangeven hoelang het herstel duurt.

Bron: ProRail