Grote schade aan elektrische spoorinfrastructuur Flevoland door kortsluiting

Een archiefbeeld van hoogspanningsmasten. (Foto: Silver Spoon)
Een archiefbeeld van hoogspanningsmasten. (Foto: Silver Spoon)

Kortsluiting in een spanningsstation van netspanningsbeheerder TenneT heeft grote schade aangericht aan de infrastructuur van het spoor in Flevoland. Hierdoor rijden er dit weekend geen treinen tussen Lelystad en Dronten.

Een geknapte hoogspanningskabel is vrijdag rond 15.00 uur op de bovenleiding beland in de buurt van Swifterbant. Hierdoor is er in korte tijd een enorme hoeveelheid stroom door de spanningssystemen van de bovenleiding gegaan en zijn er kabels en schakelaars doorgebrand. In zowel een onderstation als schakelstation is er veel schade aan apparatuur gemeld.

Diverse nieuwswebsites waaronder de NOS melden dat de spanningsproblemen voor grote problemen hebben gezorgd in Flevoland. Naast problemen op het spoor werden er uit veiligheidsoverwegingen ook wegen afgesloten omdat hoogspanningskabels slap hingen, maar ook vielen er stoplichten uit en melden vele huishoudens op sociale media schade aan hun apparatuur door de stroompiek.

Evacuatie en schade herstellen

Eén trein is gestrand als gevolg van de spanningsproblemen. Deze trein is door incidentenbestrijders van ProRail geëvacueerd, waarna de 350 reizigers hun reis met de bus voortgezet hebben. Inspecteurs van de spoorbeheerder inventariseren samen met onderhoudspartner Strukton de schade.

De eerste bevindingen tonen grote schade en het herstel duurt naar verwachting lang. Het spoor tussen Lelystad en Dronten is in ieder geval dit weekend buiten gebruik, en mogelijk zelfs langer. Een prognose kan de spoorbeheerder momenteel nog niet geven. In het weekend zullen ze met meer informatie komen.