Indiase man wint rechtzaak tegen spoorwegbedrijf om 24 cent

Indiase man wint rechtzaak tegen spoorwegbedrijf om 24 cent. (Foto: Shan.H.Fernandes)
Indiase man wint rechtzaak tegen spoorwegbedrijf om 24 cent. (Foto: Shan.H.Fernandes)

Dat de aanhouder wint, dat blijkt uit een opmerkelijke buitenlandse rechtszaak. Maar liefst 22 jaar nadat een Indiase man omgerekend 24 eurocent teveel had betaald voor twee treintickets, heeft hij van de rechter gelijk gekregen. De Indiase Spoorwegen moeten het bedrag nu met rente aan de man terugbetalen, zo meldt de BBC.

Het begin van de langlopende juridische zaak begon in 1999 toen Tungnath Chaturvedi (66) de trein van de Indiase stad Mathura naar Moradabad nam. Hij kocht twee tickets, die normaal 35 roepies per stuk kostten. Toen hij de verkoper 100 roepies gaf, kreeg hij maar 10 roepies terug in plaats van de 30. Toen hij de verkoper erop attendeerde dat hij een fout had gemaakt kreeg hij zijn 20 roepies niet terug.

Omdat het voor de Indiase man een principe kwestie was besloot hij om zijn neef die advocaat is het spoorwegbedrijf aan te klagen. "Ik heb meer dan honderd zittingen bijgewoond voor deze zaak", zei Chaturvedi tegenover de BBC. De zaak duurde jarenlang omdat de gerechterlijke macht in India niet snel is en ze de zaak ook probeerden te seponeren. "Het gaat niet om het geld. Voor mij is het altijd een strijd om gerechtigheid en een strijd tegen corruptie geweest, dus het was het waard", verklaarde hij tegen over de BBC.

Na een lange periode van strijden trok Chaturvedi uieindelijk aan het langste eind, waarbij de rechter het spoorwegbedrijf veroordeelde om het bedrag inclusief 12 procent rente te betalen. In totoaal een bedrag van omgerekend 182 euro oftewel 14.957 roepies. Ook het moet het spoorwegbedrijf de kaartjes terugbetalen, maar het is niet duidelijk of dit met inflatiekosten is. Mocht het spoorwegbedrijf niet binnen dertig dagen betalen dan zal volgens het vonnis de rente verhoogd worden naar 15 procent.