Snelle directe verbinding Parijs - Berlijn naar verwachting eind 2023

De TGV zal waarschijnlijk eind 2023 ook in zeven uur naar Berlijn rijden (Foto: Norbert Hüttisch)
De TGV zal waarschijnlijk eind 2023 ook in zeven uur naar Berlijn rijden (Foto: Norbert Hüttisch)

Volgens de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn en de Franse SNCF zal er volgend jaar een nieuwe directe verbinding komen tussen Berlijn en Parijs. Het is de bedoeling dat nieuwe trein vanaf eind 2023 de reiziger in 7 uur Parijs brengt.

"Het hogesnelheidsverkeer tussen Duitsland en Frankrijk is een uitstekend voorbeeld van hoe aantrekkelijke verbindingen grensoverschrijdend treinverkeer bevorderen", zei Dr. Richard Lutz, de CEO van Deutsche Bahn, in een verklaring. "Ik geloof heilig in het grote potentieel van de spoorwegen in en voor Europa. Onze geplande nieuwe directe verbinding tussen de harten van onze twee hoofdsteden zal nog meer mensen inspireren om met de trein te reizen."

Snellere verbinding

Momenteel is de enige manier om met de trein van Berlijn naar Parijs te komen een overstap via Kalsruhe of Mannheim en duurt ongeveer acht uur.

Dagelijks rijden er nu al twaalf rechtstreekse verbindingen in elke richting tussen Frankrijk en Duitsland, waaronder van Frankfurt naar Parijs. De snelste verbinding van het Duitse Stuttgart naar Parijs duurt nu ongeveer 3 uur en 10 minuten.

Een rit per dag

De CEO van de SNCF, Jean-Pierre Farandou, hoopt om in december 2023 één rit per dag tussen de Duitse en Franse hoofdstad te rijden. Enkele jaren geleden zou hij volgens The Guardian nog niet verwacht hebben dat reizigers een rit zouden maken van 7 uur lang. "Maar dat was aan het veranderen", vertelt hij. Daarnaast zal een rit via het hogesnelheidsspoor leiden tot minder uitstoot van CO2, vergeleken met het vliegtuig. Ook worden er steeds meer korteafstandsvluchten vervangen door een trein.