NS rijdt op Koningsdag weer de Oranjedienstregeling

De NS rijdt op 27 april weer de oranjedienstregeling (Foto: NS)
De NS rijdt op 27 april weer de oranjedienstregeling (Foto: NS)

Op woensdag 27 april viert Nederland eindelijk weer massaal Koningsdag. De meeste festiviteiten en evenementen in het land zijn makkelijk bereikbaar per trein. NS rijdt deze dag weer Oranjedienstregeling met extra én langere treinen.

Ook op Koningsnacht rijden er op een aantal trajecten meer en langere treinen. Er staan extra medewerkers klaar om reizigers op weg te helpen en treinen en stations schoon te houden. De Koninklijke familie bezoekt dit jaar Maastricht, waar ook het station voorzien wordt van een gezellige sfeer. De NS heeft alle informatie over de dienstregeling ook op hun site geplaatst. Ook is de reisplanner voor deze dag al bijgewerkt.

Voorbereid op reis

Reizigers wordt geadviseerd om de tijd te nemen en voor vertrek de NS-App of de Reisplanner te raadplegen. Om wachttijd en drukte op het station te vermijden wordt aangeraden om de OV-chipkaart vooraf op te laden of online een E-ticket te kopen, dat ook op een mobiele telefoon te laden is.

Rond de steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Arnhem, Zwolle en Maastricht waar de koninklijke familie op bezoek komt, wordt de meeste drukte verwacht.

Amsterdam

Het Koningsdag-evenement in Amsterdam trekt naar verwachting een kleine 200.000 bezoekers die per trein komen. De vrijmarkten en festiviteiten in het centrum zijn via station Amsterdam Centraal te bereiken. Bezoekers aan de diverse dance-events reizen via het dichtstbijzijnde station. Zie hiervoor de informatie op onze site. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn net als andere jaren op Koningsdag gesloten. Bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de RAI en het Olympisch Stadion via station Amsterdam Zuid.

Internationale treinen

De aankomst- en vertrekstations van internationale treinen zijn op Koningsdag ongewijzigd. Vanwege werkzaamheden rijdt de IC Berlijn tot en met 6 mei vanaf/tot Hengelo vanwege werkzaamheden rijdt de IC Berlijn enkel door tot Rheine. Reizigers vanuit Amsterdam die een vliegtuig moeten halen of met de internationale trein gaan reizen, worden aangeraden om tijdig op pad te gaan vanwege de drukte.

Alcoholbeleid en bagagekluizen

Om de gezellig er op deze feestdag erin te houden heeft de NS een aantal maatregelen. Zo wordt op de stations in de winkels geen alcohol verkocht. Alcoholhoudende dranken zijn die dag ook niet toegestaan in de treinen en op de stations. Op een aantal stations zijn de bagagekluizen/-depots niet beschikbaar. De maatregelen gelden vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur. Alleen op Utrecht Centraal sluiten de kluizen al op 25 april 19.30 uur.

ProRail

Vanuit alle twaalf verkeersleidingposten in het land werken honderden treindienstleiders om het treinverkeer op 27 april in goede banen te leiden. Op verschillende plekken staan diesellocomotieven paraat om eventuele storingen zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Ook is er maximale inzet van incidentenbestrijders.