NS Jaarrapport 2021: Overdracht van Abellio naar Duitse vervoerders bijna afgerond

 (Foto: Spoorjan)
(Foto: Spoorjan)

De overgang van de verlieslijdende NS-dochter Abellio in Duitsland is bijna afgerond. De overdracht van de concessie in Nordrhein-Westfalen heeft de NS 100 miljoen euro gekost, staat er in het jaarrapport van 2021. Inmiddels is de concessie in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg beëindigd en overgedragen aan drie andere vervoerders.

Volgens financieel directeur Bert Groenewegen moeten de buitenlandse activiteiten van NS in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in de vorm van betere grensoverschrijdende verbindingen bijdragen aan het belang van de reiziger. "Vanuit deze uitgangspunten waren wij genoodzaakt om onze Duitse activiteiten te herstructureren en heroverwegen wij onze positie in het Verenigd Koninkrijk."

Abellio in Duitsland

De donkere wolken die over Abellio hingen zijn niet direct afkomstig van de coronacrisis. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in 2020 maakte NS al bekend dat Abellio Duitsland met diverse problemen kampt waar zij zelfs niets aan kan doen: Werkzaamheden aan verouderde infrastructuur zorgen voor vertragingen, en dat leidt tot boetes vanwege niet gehaalde punctualiteitseisen.

In 2019 moest de Duitse vervoerder nog 19,4 miljoen euro aan boetes betalen.  "We hadden er graag verder willen rijden. We hadden een mooi bedrijf met goede operationele prestaties, hoge klanttevredenheid en zicht op grensoverschrijdende verbindingen." vervolgt Groenewegen. Inmiddels zijn de concessies overgedragen aan de vervoerders SWEG, VIAS en National Express.

De vervoerder blijft nog wel actief in de Duitse Deelstaat Nedersaksen en in het midden van Duitsland. Hier zou de prestaties binnen de norm liggen.

Verenigd Koninkrijk

De situatie in het Verenigd Koninkrijk is rustiger verlopen. De Britse regering heeft het besluit genomen om over te stappen op een nieuw concessiesysteem, waardoor de risico’s van de vervoerders grotendeels naar de opdrachtgever worden doorgeschoven. Ook in het Verenigd Koninkrijk was er sprake van verlies, maar het begin van 2021 laat zien dat het bedrijf finaicieel weer opkrabbelde. Wel zouden de reizigersaantallen daar achterlopen op de reizigersaantallen in Nederland.