Binnenkort hinder tussen Geldermalsen en Culemborg vanwege stabilisatie van spoor

De spoorlijn op de A2-corridor tussen Culemborg en Geldermalsen gaat op de schop. De spoorbaan wordt over een lengte van 4,5 kilometer gestabiliseerd. De spoorbeheerder spreekt over een 'urgente klus' omdat de dit één van de meest bereden tracés is, en die bovendien instabiel is.

Vanwege de instabiliteit van de bodem mogen treinen op een deel van het traject niet harder rijden dan 100 kilometer per uur. "Deze snelheidsbeperking is in oktober 2018 opgelegd na onderzoek van Movares. Het probleem is dat het spoor niet genoeg afwatert in combinatie met een slappe bodemlaag eronder. Er blijft te veel water in de baan staan, waardoor het spoor een deel van zijn draagkracht verliest." Hierdoor is de spoorbaan niet stabiel, en kunnen treinen niet de gewenste snelheid rijden, legt projectmanager Martijn Smulders van ProRail uit.

Vernieuwing ondergrond

Om de beperking te voorkomen wordt de ondergrond vernieuwd voor een betere draagkracht. "We gaan een nieuw fundament onder het spoor aanbrengen. Dat fundament bestaat uit een 30 centimeter dikke PSS-laag. Dat is een heel fijnmazig cementachtig soort zand dat voornamelijk in Duitsland wordt gebruikt". Hierdoor moet het regenwater in combinatie met een drainagesysteem worden afgevoerd.

Speciaal voor deze werkzaamheden zal het Oostenrijkse Swietelsky, die ook een filiaal in Nederland heeft, de PM1000-URM inzetten: Een 1,2 kilometer lange trein die de oude ondergrond uitgraaft, het nieuwe fundament aanlegt het spoor vervolgens zelfstandig weer opbouwt. Deze trein werd elf jaar geleden ook al ingezet bij de vernieuwing van de spoorbedding van de spoorlijn tussen Woerden en Bodegraven.

Hinder

De werkzaamheden worden opgesplitst in twee periodes waarbij er geen treinen zullen rijden. De eerste is een zesdaagse en vindt plaats tussen 28 april en 4 mei. De tweede buitendienststelling duurt een stuk langer vindt plaats in de zomervakantie van 14 juli en 6 augustus. Gedurende 23 dagen rijden er geen treinen op dit traject, en zullen er bussen worden ingezet.