Vandaag minder treinen vanwege personeelsgebrek

 (Foto: Rob Dammers)
(Foto: Rob Dammers)

Vanaf vandaag rijden er volgens planning minder treinen bij de NS vanwege het hoge ziekteverzuim. Hier bovenop rijden er ook nog eens minder treinen op vier trajecten vanwege een personeelstekort bij de verkeersleiding van ProRail.

De geschrapte treinen bij de NS die al gepland stonden zijn inmiddels al in de reisplanner verwerkt. ProRail waarschuwt dat de extra uitval tot ongeveer 15:00 zal duren. Daarna zal het treinverkeer rond Utrecht weer hersteld worden.

De komende weken wil de NS gefaseerd het aantal treinen wat rijdt verminderen naar 85 procent. Op trajecten waar nu zes treinen per uur rijden, zullen dat er vier zijn. En op trajecten waar NS nu vier treinen per uur rijdt, worden dat er twee. De dienstregeling zal voor nog onbepaalde tijd gelden.

Dienstregeling

Vanaf vandaag rijden er minder intercity's op deze trajecten:

  • Amsterdam Centraal – Enkhuizen
  • Amsterdam Centraal – Den Haag Centraal
  • Amsterdam Centraal – Rotterdam Centraal (Intercity direct)
  • Rotterdam Centraal – Utrecht Centraal

Ook rijden er minder Sprinters op dit traject:

  • Rotterdam Centraal – Dordrecht

De NS adviseert reizigers om voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Tekort aan personeel

Spoorbeheerder ProRail heeft al sinds ruim jaar regelmatig last van personeelsgebrek. De afgelopen maanden is het al diverse keren gebeurd dat het treinverkeer op een traject of een gebied stil werd gelegd. Vervanging van een treinverkeersleider is helaas niet altijd mogelijk, omdat diegene specialistische kennis moet hebben van het spoortraject dat hij of zij "bedient", en geen lange werktijden mag maken.

Vanwege het uitbraak van de omnikrom-variant van het coronavirus is het ziekteverzuim in het hele land nog eens behoorlijk hoog.