NS rondt inbouw van toiletten in SLT Sprinters af

Met ingang van de nieuwe dienstregeling 2022 die aanstande 13 december van start gaat zijn alle Sprinters van NS drempelvrij en voorzien van een rolstoeltoegankelijk toilet. Alle SLT Sprinters zijn dan omgebouwd en alle oudere SGM Sprinters gaan dan uit de dienst.

NS heeft de 131 Sprinters van het type SLT de afgelopen 3 jaar laten vernieuwen door het Consortium Bombardier Siemens Lighttrain. Dit gebeurde in de werkplaats van Talbot Services in Aken. Per set van twee gingen de treinen naar de werkplaats in Aken. Na een paar weken keerden de treinen stuk voor stuk weer terug in de dienstregeling.

Toegankelijk en voorzien van toilet

De Sprinters zijn ondertussen voorzien van een rolstoeltoegankelijk toilet en aan beide zijden van het balkon een schuiftrede voor betere toegankelijkheid voor reizigers met een beperking, mensen met kinderwagens, rolkoffers en fietsen. Ook is er een plek voor twee fietsen, twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen en een speciale noodknop, call for aid. Met deze knop krijgt de reiziger, in geval van nood, direct contact met de machinist. Voor mensen met een visuele beperking is voelbare en hoorbare informatie aangebracht.

Vernieuwingen aan de SLT

Dit type Sprinter rijdt vanaf 2009 op het spoor. De eerste vernieuwde Sprinter is in de zomer van 2018 in de dienstregeling gaan rijden, nadat er al bij een enkel treinstel een proef met de rolstoelvriendelijke schuiftrede werd uitgevoerd. In 2019 zijn de stoelen voorzien van nieuwe bekleding. Daarnaast krijgen deze Sprinters een revisiebeurt bij NS Treinmodernisering in Haarlem, zodat ze er de komende zes jaar weer tegenaan kunnen.