Ook Roemenië kiest voor Alstom Coradia Stream

De kop is vergelijkbaar met die van de ICNG voor de NS. (Foto: Alstom)
De kop is vergelijkbaar met die van de ICNG voor de NS. (Foto: Alstom)

Opnieuw heeft treinbouwer Alstom een order binnengesleept voor de levering van de Coradia Stream. Het is de derde order voor dit model in een week tijd. De treinstellen worden aangeschaft door de Roemeense transportautoriteit Căile Ferate Romăne (CFR) Călători.

De levering omvat 20 nieuwe treinstellen met een optie voor nog eens 17 extra stellen. Ook een onderhoudscontract van 15 jaar is er getekend. Op een foto die door een lokale politicus naar buiten gebracht is valt te zien dat het om een zes-delige enkeldekstrein gaat die 300 personen kan vervoeren. De trein is geschikt voor 160 kilometer per uur.

De nieuwe treinen zullen worden gebruikt op de belangrijkste geëlektrificeerde routes van het spoorwegnet in Roemenië, en met name zullen ze straks te vinden zijn rond: Arad, Brașov, Cluj, Constanța, Galati, Iasi, Simeria, Suceava en Timişoara.

Coradia Stream

De Coradia Stream lijkt een zeer populaire trein van Alstom te worden. Eerder deze week werd bekend dat Duitsland en Italië ook dit model bij Alstom hebben aangeschaft. Voor Duitsland en voor Denemarken worden de stellen voorzien van een afwijkende kop. Ook de ICNG van de NS is gebouwd op het Coradia Stream model, en momenteel de enige in Europa die 200 kilometer per uur kan.