NS verhoogt tarieven vanaf 2022 met 1,8 procent vanwege inflatie

De NS verhoogt vanaf begin volgend jaar de prijzen met 1,8 procent (Foto: NS)
De NS verhoogt vanaf begin volgend jaar de prijzen met 1,8 procent (Foto: NS)

Vanaf 1 januari 2022 zal de NS de prijzen van kaartjes en abonnementen verhogen met 1,8 procent. De verhoging heeft te maken met de verwachte inflatie en is vastgesteld door het Centraal Planbureau (CPB).

De tarieven voor tweedeklas reizen (zowel enkele reis als dagretour) worden per 1 januari 2022 gemiddeld 1,8 procent hoger. De prijs van eersteklas reizen stijgt voor 2022 gemiddeld met 3 procent. Dat percentage ligt net als in 2021 iets hoger dan het inflatiecijfer omdat de NS in 2019 en 2020 de tarieven voor de eersteklas niet verhoogd heeft. Fietskaart Dal, Dagkaart hond, Railrunner, Kids Vrij, Weekend Voordeel en het Groepsticket blijven in 2022 in prijs gelijk.

Ook toeslag bijzondere papieren kaartjes

Sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2012 geldt er een toeslag van 1 euro op papieren kaartjes uit de kaartautomaat of die aan de balie worden gekocht. Kaarten die nog niet online te koop zijn, waren hier tijdelijk van uitgezonderd. Inmiddels zijn de Railrunner, Dagkaart Hond en de Fietskaart Dal ook als e-ticket en als product op de OV-chipkaart beschikbaar. Daarom zal voor deze kaartjes vanaf 1 januari ook een toeslag gelden als ze als papieren kaartje bij de automaat of aan de balie worden aangeschaft.

Internationaal

De tarieven van internationale treinreizen worden gemiddeld met 2,1 procent procent verhoogd. Er wordt zoals eerdere jaren met een ander inflatiecijfer gerekend doordat deze tarieven door internationale regels op een eerder moment vastgesteld moeten worden. De Early Bird-tarieven voor de Intercity Brussel en de goedkope en meest verkochte Sparpreis-tarieven voor bestemmingen naar en door Duitsland blijven in 2022 in prijs gelijk.