Gerenoveerde Amsterdam Amstel feestelijk geopend

Afgelopen donderdag is de volledig gerenoveerde monumentale stationshal van Amsterdam Amstel feestelijk door de NS geopend. De afgelopen twee jaar heeft de monumentale stationshal een metamorfose ondergaan met een beter zichtbare wandschildering en een nieuwe indeling van de winkels.

"Wij wilden met de renovatie van de stationshal recht doen aan de grandeur van dit mooie monumentale station voor onze reizigers en alle Amsterdammers", zegt Anneke de Vries, directeur NS Stations.

Metamorfose stationshal

NS heeft de stationshal een nieuwe indeling gegeven. Daarnaast zijn de verlaagde plafonds verwijderd en zijn de winkelcasco’s gerenoveerd en voorzien van nieuwe puien. Ook is de hal opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke kleurstelling en is de Tickets & Servicewinkel verplaatst waardoor de wandschildering van Peter Alma weer volledig zichtbaar is. Tot slot is het natuurstenen beeld "De Terugblik" van Theo van Rijn weer op de oorspronkelijke locatie teruggeplaatst. Bij de kunstwerken is  bordje opgehangen die naar een website verwijst. Hier kunnen liefhebbers een audiotour uitvoeren die hen meer informatie vertelt over de kunst.

Vernieuwing stationsgebied

De metamorfose van de stationshal is onderdeel van de grootschalige vernieuwing van het stationsgebied door gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, GVB, ProRail en NS. Ondertussen zijn het nieuwe bus- en tramstation en de fietsenstalling onder het station inmiddels gereed. NS en gemeente Amsterdam introduceerden deze zomer op station Amsterdam Amstel de innovatieve in- en uitcheckzones in de fietsenstalling waarmee reizigers met een speciale tag sneller hun fiets kunnen stallen in verschillende fietsenstallingen in de stad.

ProRail werkt aan een extra trap op het perron bij spoor 1 en 2. Daarnaast werken partijen gezamenlijk aan de vernieuwing van de westzijde van het station. Onderdeel van die gebiedsontwikkeling is onder andere de fietsenstalling die ruimte biedt voor 550 fietsen en de mogelijkheid om een nieuwe stationsentree met stationshal te realiseren voor het groeiend aantal trein- en metroreizigers.

Historie

Station Amsterdam Amstel dateert uit 1939 en is een rijksmonument. Het station is een ontwerp van de architecten Schelling en Leupen en stedenbouwkundige Van Eesteren. Het rijke materiaalpallet en de monumentale kunsttoepassingen met onder andere wandschilderingen van Peter Alma zijn voor die tijd bijzonder.