Kabinet streeft naar beëindiging mondkapjesplicht op 20 september

De NS is gestart met een vroegboekkorting van 10 procent. (Foto: NS)
De NS is gestart met een vroegboekkorting van 10 procent. (Foto: NS)

Het kabinet heeft in de persconferentie van afgelopen vrijdag bekendgemaakt dat ze ernaar streven om vanaf 20 september de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af te schaffen. Hiermee moet ook de anderhalve-meter maatregel, het thuiswerkadvies en het advies om enkel op rustige momenten te reizen, worden losgelaten.

Premier Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie wel benadrukt dat het om een streven gaat, en dat dat er nog geen definitief besluit over genomen is. Half september zal het kabinet opnieuw een advies aan het OMT vragen over de maatregelen. De leidraad om deze stap te kunnen zetten wordt gevolgd aan de hand van de recente ontwikkelingen en de cijfers op dat moment.

Afbouw van maatregelen

Het kabinet heeft toegezegd dat vanaf 30 augustus de anderhalvemeter-maatregel niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten geldt. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september de anderhalvemeter-maatregel ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten.

Vanaf 20 september moet er in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.

Uiteindelijk is het streven dat de overige corona-maatregelen vanaf 1 november zullen vervallen. Ook het coronatoegangsbewijs zal in het binnenland vervallen.