Frankrijk verplicht vanaf 9 augustus de coronapas in het OV

De coronapas is vanaf 9 augustus verplicht in het Franse OV (Foto: Benoit Prieur)
De coronapas is vanaf 9 augustus verplicht in het Franse OV (Foto: Benoit Prieur)

Iedereen die vanaf 9 augustus in Frankrijk met het openbaar vervoer reist, moet dan een coronabewijs laten zien. Het gaat om reizen met de TGV, InOui, de Intercités en lange busritten.

De gezondsheidspas, die daar ook 'passe sanitaire' genoemd wordt, laat zien dat je volledig gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of de afgelopen 48 uur negatief getest bent. Nederlanders zullen deze app niet nodig hebben omdat de Nederlandse Corona-Check app ook geldig is in Frankrijk, zolang ze een over een internationale QR-code beschikken.

Corona-pas

Voor Nederlanders die met de Thalys reizen is een coronapas al verplicht omdat dit een vereiste is om Frankrijk binnen te komen. Maar vanaf 9 augustus geldt dit ook voor langeafstands-reizen met het OV. De Franse vervoerder SNCF heeft aangekondigd dat er willekeurig gecontroleerd kan worden op het medische bewijs.

Naast de controles op de verplichte coronapas in het OV zal er ook in horeca, ziekenhuizen, en zorginstellingen op gecontroleerd worden. Al eerder geld dit vanaf 21 juli al bij de recreatie, zoals zoals bioscopen, musea en culturele instellingen. Naar verwachting blijven de maatregelen tot zeker 15 november van kracht.

Op de de speciale website NederlandWereldwijd.nl staan alle reisadviezen vermeld. Het advies voor reizigers die naar Frankrijk of andere landen reizen, om ruim voor vertrek deze website te raadplegen.