Herstel van spoor in zuiden van België zal tot eind augustus kunnen duren

Tot eind augstus wordt het treinverkeer in het zuiden van BelgiŽ gefaseerd opgestart. (Foto: Bas Meijer)
Tot eind augstus wordt het treinverkeer in het zuiden van BelgiŽ gefaseerd opgestart. (Foto: Bas Meijer)

De spoorinfrastructuur in het zuiden van België is door de hevige overstromingen zwaar getroffen. Momenteel zouden er volgens de Belgische spoorbeheerder Infrabel op twintig spoorlijnen geen treinen kunnen rijden vanwege een instabiel spoor. De spoorbeheerder verwacht dat het herstel nog tot 30 augustus kan duren.

De trajecten die getroffen zijn zullen gefaseerd weer in gebruik komen. Infrabel heeft een kaart gepubliceerd waarop staat welk traject getroffen is, en waneer daar weer treinen overheen kunnen rijden.

Herstel

Volgens de Vlaamse omroep VRT loopt de schade in de miljoenen. De helft van het spoor in Wallonië zou zijn getroffen. Onder meer op de trajecten Libramont-Betrix, Namen-Ottignies en Luik zouden al honderd gevallen van schade zijn gemeld.

Al deze sporen zullen de komende tijd intensief door Infrabel gecontroleerd worden en worden hersteld waar het nodig is. Veel sporen zijn door het extreme natuurgeweld verschoven of ernstig verzwakt.

Infrabel en vervoerder NMBS werken nauw samen om reizigers van alternatieven te voorzien. Tot het einde van de verstoringen is het mogelijk om gratis gebruik te maken van de parkeerplaatsen op de grote stations in het getroffen gebied. Op de manier kunnen reizigers overstappen op lijnbussen. De NMBS heeft aan de hand van vragen op Twitter aangegeven een dienst op te willen zetten met treinvervangend busvervoer.

De kaart met de getroffen spoorlijnen in het zuiden van België
De kaart met de getroffen spoorlijnen in het zuiden van België.

Meer informatie op deze pagina van de NMBS.

Maastricht - Luik

De treinverbinding tussen Luik en Maastricht is eveneens beschadigd geraakt en bij Eijsden onder water gekomen. Hierdoor moeten de infrastructuur en de benodigde elektrische installaties hersteld worden. Op de kaart is te zien dat naar verwachting 2 augustus de situatie weer hersteld is. De NS meldt op hun pagina nog dat dit er vanaf 19 juli weer treinverkeer kan rijden. Reizigers naar België wordt daarom geadviseerd om vooraf de reis te plannen.