NS start verplichte aanmeldservice voor vervoer van fietsen

Dit jaar volgt er geen nieuwe proef voor fietsreservering. (Foto: Treinenweb)
Dit jaar volgt er geen nieuwe proef voor fietsreservering. (Foto: Treinenweb)

De NS start vanaf aanstaande zaterdag 10 juli met de verplichte fietsreservering. In ruil daarvoor krijgen reizigers 25 procent korting op hun Fietskaart Dal ticket. Met de proef wil de NS reiziger meer zekerheid geven op een fietsplek.

De verplichte reservering en de korting geldt van 10 juli tot en met 15 september en geldt op alle NS-trajecten in Nederland. Bij de regionale vervoerders gelden hun eigen voorwaarden waarbij er van een reservering geen sprake zal zijn. Na de genoemde periode zal de NS de proef evalueren.

Fietsreservering

In de NS-app of via de NS-website is via de Treinwijzer te zien of er nog fietsplaatsen beschikbaar zijn. Zo niet, dan is het mogelijk een fietsplek in een andere trein te reserveren. Voor last minute-beslissers is het goed te weten dat je tot het moment van vertrek een fietsplek kan reserveren. Hiermee wil de NS de reiziger met fiets zo goed mogelijk spreiden over de treinen. Zo hoopt de vervoerder de overlast door teveel geparkeerde fietsen in de trein voor andere reizigers te verminderen. De reservering is al sinds 8 juli mogelijk. vanaf 10 juli, waneer de verplichting ingaat, krijgen reizigers ook 25 procent korting op hun fietsticket.

Reizigers die een fiets als WMO-geregistreerd hulpmiddel gebruiken zijn niet verbonden aan de reserveringsverplichting. Zij kunnen de fiets op elk moment meenemen zonder reserveringen.

Omstreden

De plannen voor de fietsreservering is omstreden bij belangenverenigingen Rover, de Fietsersbond, KBO-PCOB, LSVb en Ieder(in). Zij verwachten veel onduidelijk voor fietsers die met de trein zullen reizen, en roept hen op om hun ervaringen te melden. De organisaties Fietsersbond, Rover, wielersportbond NTFU en Fietsplatform hebben een petitie opgericht waarmee ze mensen willen laten tekenen tegen de verplichte reservering. Deze is momenteel al meer dan 11.700 keer getekend.

De partijen geven aan dat de NS eerder al het aantal fietsplekken in de trein verminderd heeft. Ze willen de reizigers kunnen kiezen voor meer fietsenplekken in het trein. Ondanks de massale deelname aan de petitie heeft de NS geen gehoor gegeven aan het verzoek.