Noodweer zorgt voor treinuitval in Zuid-Limburg

Het noodweer heeft dinsdagavond flink huisgehouden op de sporen in Zuid-Limburg. Hevige regenval heeft ervoor gezorgd dat de sporen en de infrastructuur flinke schade heeft opgelopen waardoor het onverantwoord werd om er treinen te laten rijden.

In ieder geval tot halverwege woensdag zullen er geen treinen meer rijden tussen Heerlen en Herzogenrath en tussen Maastricht en Sittard. Zodra het waterpeil gezakt is zal ProRail het spoor inspecteren. Dan zal ProRail met een prognose komen wanneer het treinverkeer weer hervat kan worden.

Heerlen – Herzogenrath

Ter hoogte van Eygelshoven is over een lengte van vijftien meter de ballast onder het spoor weggespoeld. Een spooraannemer maakt in opdracht van ProRail een herstelplan en gaat aan de slag.

Maastricht – Sittard

Ook tussen Maastricht en Sittard is er geen treinverkeer mogelijk. Station Bunde staat onder water waardoor het niet mogelijk is daar treinen te laten rijden. Dit station wordt gebruikt door Arriva, en NS laat haar intercity's dit station voorbijrijden. Volgens het KNMI kan er plaatselijk meer dan 50 milliliter regen vallen. In de loop van de avond zullen naar verwachting de buien minder worden.

ProRail heeft bekendgemaakt dat er vandaag geen treinen meer op deze twee trajecten zullen rijden. Er worden bussen ingezet. Het reisadvies is om de reisplanner te raadplegen voor aanvang van je reis.

De NS heeft twee intercity's naar Maastricht laten omrijden via Heerlen. Hier zullen de treinen via de Heuvellandlijn rijden waar normaal gesproken Arriva rijdt.

Zuid-Duitsland

Ook de Duitse regio Beieren is deze avond getroffen door het noodweer en ook hier is het treinverkeer zwaar gehinderd. Volgens Deutsche Bahn zouden de onderbrekingen in het langeafstandsverkeer waarschijnlijk tot in de avonduren kunnen duren. Ook tal van regionale spoorlijnen zijn geraakt door het noodweer.

In het Duitse treinverkeer werden de verbindingen tussen Stuttgart en München, Stuttgart en Neurenberg, tussen Erfurt, Neurenberg en München, tussen Fulda en München en tussen Frankfurt (Main) en Passau gehinderd. Ook de ÖBB Nightjet van en naar Amsterdam, Brussel, Innsbruck en Wenen zou komen te vervallen, maakte Deutsche Bahn bekend.

Bron: ProRail