Machinist ontslagen na besturen van trein door 15-jarige jongen

De stuurtafel van een Arriva FLIRT trein (Foto: Treinenweb)
De stuurtafel van een Arriva FLIRT trein (Foto: Treinenweb)

Een machinist die werkzaam is bij Arriva is ontslagen nadat hij een trein liet besturen door een 15-jarige treinfanaat. De machinist was in dienst van van uitzendbureau LocoFlex die personeel 'verhuurt' aan vervoersbedrijven.

Op de website Dumpert verscheen zondag een video waarin de machinist vanaf het station in Echt een trein liet besturen door de 15-jarige jongen. De trein had op dat moment passagiers aan boord. Het kereltje lijkt niet onbekend te zijn met de trein, en laat in de video rustig zien hoe hij moeiteloos de deuren van de trein sluit, de trein op gang laat komen, en hoe het ATB-systeem werkt. Volgens Arriva heeft het incident zich twee weken geleden voorgedaan.

Volgens Alex de Connick van uitzendbureau LocoFlex is de machinist niet meer werkzaam: "Op het moment dat wij hiervan hoorden, is hij op staande voet ontslagen. Want dit zijn natuurlijk dingen die niet door de beugel kunnen." De machinist beschikt over alle papieren die nodig zijn om een trein te mogen besturen. "Iedereen bij ons is opgeleid, wordt gekeurd en getoetst en dan pas mogen ze rijden, want er zijn allerlei strenge voorschriften aan verbonden voordat je een trein mag besturen", aldus De Coninck.

Arriva heeft ook melding van het incident gemaakt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Een gang van zaken die LocoFlex volledig onderschrijft. "De zaak is uit handen gegeven en wordt onderzocht."